detox lever hoe ontgift je nu eigenlijk

Detox lever hoe werkt ontgiften nu eigenlijk?

Om direct een afspraak te maken kan je:
bellen 06 21 20 14 15, WhatsApp-pen of mailen naar rosalie@oerlogisch.nl
Je kan ook een afspraak maken via boek een voedingsadvies of massage

 

Detox lever hoe doe je dat eigenlijk?

Detox lever wat is dat nu precies? Hoe werkt je lever? Kun je detoxen lever met een sappenkuur? Om op deze vragen antwoord te geven moeten we eerst weten hoe de lever werkt. Wat doet je lever en hoe doet hij dat? Hoe kunnen we de lever ondersteunen, is dat met een sappenkuur of op een andere manier.

De lever

De lever heeft wel 500 functies, die ga ik niet allemaal bespreken. De belangrijkste functies worden uitgelicht.

Detoxificatie

In eerste instantie denk je bij de lever aan ontgiften. Hierbij speelt de lever een rol als bio transformator, een omvormer. Vitamine B6 kan je lichaam als pyridoxine niet gebruiken, het moet eerst worden omgezet in de actieve vorm, pyridoxalfosfaat. Ook vormt de lever toxines om tot minder gevaarlijke stoffen. Stoffen die je niet af kan voeren sla je op als vet. Dus als je gaat afvallen en vet verbranden komen die (giftige)stoffen die je niet kon afvoeren weer vrij en als je lever overbelast is dan kan hij ze nog steeds niet afvoeren en zal ze weer opslaan als vet. Als afvallen niet lukt, is naar de lever kijken een goed idee.

Aanmaak van verschillende stoffen

De lever maakt verschillende stoffen aan zoals gal, eiwitten, suikers, vetten en rode bloedcellen. Gal wordt gebruikt voor de vertering van vetten. Het gal uit de lever wordt opgeslagen in de galblaas, bij het eten van vet trekt de galblaas samen en laat de gal in de dunne darm los. Het vet dat we eten bestaat uit onverzadigde vetzuren en verzadigde vetzuren. De lever zet de verzadigde vetzuren om in onverzadigde vetzuren die het lichaam weer kan gebruiken als energie bron.

Eiwitten (aminozuren) die je eet worden in de lever omgezet in andere eiwitten die het lichaam gebruikt voor bijvoorbeeld het immuunsysteem.

Opslag van stoffen

Daarnaast wordt de lever gebruikt als opslag plaats van verschillende stoffen zoals suikers, vitamines en mineralen. Suikers die je niet direct nodig hebt worden in de lever opgeslagen als glycogeen. Tijdens inspanning wordt het glycogeen weer omgezet in suiker (glucose). Dit heet de gluconeogenese: de omzetting van glucose in glycogeen en weer terug in glucose. De invloed van insulineresistentie op de lever is groot, hierdoor blijft de lever in de gluconeogenese waardoor de andere leverfuncties niet gedaan worden.

Immuunsysteem

Voor het immuunsysteem zitten er kupffercellen (macrofagen van de lever) en antigen presenting cells van het aangeboren immuunsysteem in de lever.

Hoe ontgift de lever de twee fasen

De lever ontgift in twee fasen. We beginnen met Fase 1wateroplosbaar maken.

Fase 1 is een hydroxylatie proces, dat betekent dat er een –OH groep wordt toegevoegd aan een molecuul om het beter te kunnen afvoeren of uitscheiden of voorbewerken voor fase 2. Bij deze fase ontstaan er veel vrije radicalen. In fase 1 wordt cytochroom P450 (CYP ’s) gebruikt, dit is een verzamelnaam voor verschillende enzymen die verantwoordelijk zijn voor het onschadelijk maken van toxinen of medicijnen. Daarnaast spelen de CYP ’s een belangrijke rol in het genereren van steroïde hormonen. Om de CYP ’s goed te laten werken heb je vloeibare celmembranen nodig.

Sommige antidepressiva remmen de CYP ‘s, deze medicijnen zijn erg zwaar voor je lever. Ook flavonoïden van bijvoorbeeld grapefruit of Earl gray remmen de CYP ‘s.

Fase 2 – verder omvormen om te kunnen uitscheiden

In fase 2 vinden er zes processen plaats. Waaronder een methylatie proces, er wordt een methyl groep, –CH3, overgedragen. Dit is belangrijk in de synthese van DNA, het kan genen aan en uit zetten. Bij psoriasis bijvoorbeeld staat dit gen aan en kan ook weer uitgezet worden. De methylering is nodig voor de aanmaak van dopamine, serotonine maar ook voor de aanmaak van verschillende immuun eiwitten. SAMe is een belangrijke methyldonor.

De rol van de darmen bij het ontgiften

De darmen spelen natuurlijk ook een belangrijke rol bij het ontgiften. Want als de darmen lek zijn, leaky gut, dan laten ze gifstoffen in de bloedbaan die in de lever komen. Bij een allergie wordt er histamine geproduceerd, een immuunstof, die jeuk veroorzaakt. Denk aan de jeukende ogen bij hooikoorts. Jeuk is niets anders dan een teveel aan histamine. Histamine wordt onwerkzaam gemaakt door methylering in fase 2. Als fase 2 niet goed gaat, zal er teveel histamine zijn wat jeuk veroorzaakt.

Hoe weet je of je lever niet goed ontgift?

Dan zijn er een aantal dingen die je jezelf kan afvragen:

  1. Kun je tegen alcohol, of sta je na 1 glas al op je kop?
  2. Hou je van vet eten of kan je er niet tegen?
  3. Heb je last van jeuk?
  4. Is je tong droog, plakkerig met bittere smaak in de mond?
  5. Heb je last van roos?

Ontgiften hoe doen we dat?

De eerste stap is op zoek gaan naar de oorzaak. Is dat stress, medicijnen, alcohol, voeding en/of bioritme. Als je begint met ontgiften van de lever ga je eerst fase 2 ondersteunen, want bij fase 1 ontstaan vrije radicalen wat al erg belastend is voor de lever. De vrije radicalen activeren de Kupfercellen van de lever en dit geeft een ontstekingsreactie.

Ook moet er worden gekeken of het misschien geen darm probleem is. Vervolgens gaan we met beweging, voeding, supplementen en essentiële olie kijken hoe we de lever kunnen ondersteunen bij het ontgiften. Natuurlijk is het ook van belang om stoffen die de lever belasten even te mijden zoals alcohol, suiker, roken, cafeïne en theïne. Het af en toe eten van grapefruit of drinken van Earl gray thee kan geen kwaad, maar als je bezig bent met het ontgiften van de lever is het niet aan te raden omdat beide belastend zijn voor de CYP ‘s.

Voeding en supplementen voor detox lever

Vanzelf sprekend is dat biologische voeding beter is voor het lichaam dan bespoten groenten en gekweekte vis. De cirkel van stress, detoxificatie problemen, lever overbelasting, medicijnen, gezondheid problemen moet doorbroken worden. Dat kan in twee weken door over te stappen op het oer dieet en veel shiitake te eten, rabarber en zoethout (kauwen).

De insulineresistentie pakken we aan door nuchter te bewegen en minder vaak te eten. Om de receptoren gevoeliger te maken voor insuline nemen we vitamine A + D (levertraan het zit al in de naam) en zink.

Voor de ontsteking door activiteit van de Kupfercellen nemen we omega 3, maar let wel op de hoeveelheid. Want met 1200 mg zet je fase 1 aan wat juist weer ontsteking veroorzaakt. 2 gram kan wel, omega 3 zit in vette vis maar ook in olijfolie en avocado. Kurkuma is ook een goede ontstekingsremmer.

Visolie heb je ook nodig voor de vloeibare celmembranen zodat de CYP ‘s beter werken.

Ontgiften kost veel energie. De lever regenereert in de nacht, maar daarvoor moet je wel vijf uur achter elkaar slapen. Voor wat extra energie neem je magnesium. Banaan, ananas en mango zijn goede energie bronnen.

Fase 2 – voeding en supplementen detox lever

We kijken eerst naar fase 2 omdat bij fase 1 vrije radicalen ontstaan. Fase 2 voeding is heerlijk: goede espresso en chocola. Knoflook, prei, ui bevatten zwavelhoudende aminozuren, deze zijn belangrijk voor fase 2. Mariadistel kan je nemen als supplement, maar dat zit ook in artisjok.

Fase 1 – voeding en supplementen detox lever

Als supplementen neem je Gluthathion en vitamine C. Het GSH Gluthathion vangt de vrije radicalen af in samenwerking met Vitamine C. Vitamine C kan hergebruikt worden, maar blijft zelf ook een vrije radicaal. Daarom is alleen Vitamine C nemen niet voldoende, je hebt ook GSH nodig. Voeding ter ondersteuning van fase 1: kruisbloemigen (broccoli, appel, radijs), asperges, eiwitten in de vorm van eieren, maar natuurlijk ook in de vorm van vis of kip.

Essentiële oliën voor detox lever

Met de essentiële oliën van doTERRA kun je goed de lever ondersteunen tijdens het detoxen. Hiervoor kan je een speciale GX assist kuur doen van 10 dagen. In deze capsules zit onder andere: malaleuca (Tea Tree), lemon, lemongrass, pepermunt, tijm.

Melaleuca bevat reinigende en immuun opbouwende eigenschappen
Lemon is een antioxidant, zuivert en helpt bij de vorming van rode bloedcellen
Lemongrass gebruik je om te zuiveren en voor het spijsverteringsstelsel
Pepermunt wordt gebruikt voor het spijsverteringsstelsel en speciaal bij lever problemen
Tijm wordt gebruikt voor verschillende immunologische functies maar ook bij psoriasis

Alle genoemde oliën ondersteunen de spijsvertering, geven energie en werken dan nog specifiek op verschillende gebieden. Als ondersteuning, naast goede voeding, supplementen en beweging zou ik zeker ook de olie gebruiken.

Detox lever met sappen

Eens per jaar detoxen met sappen onder hem mom van de jaarlijkse APK. Hoe werkt dan nu eigenlijk? Als je gaat detoxen via een organisatie zit je meestal een paar dagen in een luxe hotel met sauna, yoga en massages. Heerlijk ontspannen en geen stress. Dat komt de lever ten goede. De sappen bevatten alleen biologische groenten en fruit en zitten dus vol met de vitaminen en mineralen die je nodig hebt om de lever te ondersteunen. Als je de rest van het jaar volgens het oer dieet eet, beweegt, wat supplementen neemt en essentiële olie dan ondersteun je de lever eigenlijk altijd. Dan is zo’n paar dagen detoxen pas écht een verwennerij en geen noodzaak.

Op dit artikel zijn de algemene voorwaarden van toepassing. De informatie in dit artikel is informatief van aard en niet bedoeld als persoonlijk medisch advies. Oerlogisch kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor: direct of indirect geleden schade die het gevolg zou kunnen zijn van het toepassen van de informatie en/of het wel of niet aanbieden van bepaalde informatie.

5 reacties op “Detox lever hoe werkt ontgiften nu eigenlijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.