Crohn voeding supplementen en essentiële olie

Crohn voeding, supplementen en essentiële olie

Om direct een afspraak te maken kan je:
bellen 06 21 20 14 15, WhatsApp-pen of mailen naar rosalie@oerlogisch.nl
Je kan ook een afspraak maken via boek een voedingsadvies of massage

 

Crohn

In mijn praktijk kom ik deze ziekte steeds vaker tegen. Het is een chronische ontsteking van het maag-darmkanaal. Meestal zijn de dunne en/of de dikke darm ontstoken. De ontsteking vermindert de opname van sommige voedingsstoffen in de dunne darm. Als gevolg daarvan kan er sprake zijn van gewichtsverlies en tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Moeheid is ook een veel gehoorde klacht die hoort bij de ziekte van Crohn. Kunnen andere voeding, supplementen en essentiële olie een uitkomst bieden? Daarvoor moeten we eerst eens goed kijken naar wat de ziekte van  Crohn nu precies is.

Wat zegt Google over Crohn

Als je Google op de ziekte van Crohn komt het volgende naar voren:

De ziekte van Crohn noemt men, net als colitis ulcerosa, ook wel een inflammatory bowel disease (IBD). Bij de meeste patiënten met de ziekte van Crohn zijn de dunne darm, de dikke darm, en/of de endeldarm ontstoken, maar er kan ook sprake zijn van ontstekingen in de rest van het spijsverteringskanaal. Vertaald staat hier, ontstoken darm ziekte.

Een ontsteking dus op een erg vervelende plek, namelijk in de darmen. Dé plaats waar voeding verteerd en opgenomen wordt. Niet heel handig om daar ontstoken te zijn. Als je Google op Crohn kom je ook Colitis Ulcerosa tegen. Colitis Ulcerosa verschilt van Crohn doordat bij Crohn de ontstekingen door alle lagen van de darm kunnen gaan. Daarbij kunnen bij de ziekte van Crohn de ontstekingen in het gehele spijsverteringskanaal voorkomen, terwijl dit bij Colitis Ulcerosa beperkt blijft tot de dikke darm en endeldarm. Bij de ziekte van Crohn kunnen ook organen buiten het maagdarmstelsel zijn aangedaan, zoals gewrichten en de ogen.

Hoe wordt Crohn regulier behandeld

Volgens Google is Crohn een ziekte die nog niet te genezen is. Het verloop is bij iedereen anders, de een heeft nooit klachten, terwijl de ander nooit klachtenvrij is. Vaak wordt na het stellen van de diagnose een (levenslange) behandeling met medicijnen gestart. 75% van de patiënten zal in een later stadium geopereerd worden om een gedeelte van de ontstoken darmen en evt. vernauwingen te verwijderen. Bij een aantal patiënten zal (tijdelijk) een stoma geplaatst worden. Helaas is opereren niet altijd de oplossing omdat de klachten meestal na 5 jaar weer terug keren. De medicatie die wordt gegeven werkt immuun onderdrukkend en ontsteking remmend. Om er achter te komen waarom het immuunsysteem zo actief is in de darmen moeten we de film van de ziekte van Crohn terugdraaien.

De film van Crohn

Erfelijke aanleg voor Crohn

De film van Crohn begint in sommige gevallen met een erfelijke aanleg, vaak zie je ook dat er meerdere mensen in een familie Crohn hebben. Met een erfelijke aanleg alleen krijg je niet per definitie Crohn daar is wel meer voor nodig.

Stress in het vroege leven

Dit kan op allerlei manieren: door de afwezigheid van moeder, geweld in het gezin, maar ook bijvoorbeeld als je het 6e kind in de rij van 8 bent. Geen borstvoeding en/of met een keizersnee geboren zijn is ook stressvol.

Een kind krijgt zijn flora van de moeder, bij de geboorte via het vagina slijmvlies en later via de tepelhoven bij het geven van borstvoeding. Met de fles wordt je ook groot, maar je ziet wel dat kinderen die met een fles zijn groot gebracht bijna altijd problemen hebben die voortkomen uit de darmen. Waarom krijgt dan de een dan Crohn en de ander een allergie? Dat heeft te maken met wat er verder is gebeurd in het leven van een kind. Een scheiding, overlijden van één van de ouders, mishandeling, geen geld etc. Dit zijn allemaal voorbeelden van gebeurtenissen die voor chronische activatie van de stress assen kunnen zorgen.

Wat gebeurd er met je darmen bij stress

Crohn leaky gutAls je stress hebt dan gaan de poortjes (tight juncions) in de darmen “open” om water en natrium binnen te laten. Deze stoffen zijn nodig bij een stress reactie. Het lichaam reageert op stress alsof het moet vechten of vluchten. Als de stress chronisch wordt, dan blijven de tight junctions open en komen er toxines binnen. Gluten zetten de tight juncions zelf open. In de afbeelding zie je een leaky gut.

Voordat je bij de tight junctions komt moet je eerst via de bacteriën (flora) naar het slijmvlies. Als je flora niet goed is, door het niet krijgen van borstvoeding en/of geboren worden met een keizersnee, komen de toxines makkelijker bij de tight junctions. Als het slijmvlies dan ook niet zo dik is doordat je te weinig goede eiwitten eet ontstaat er een weg voor de toxines om binnen te komen in het bloed. Toxines in het bloed geven een stress reactie, het immuunsysteem wordt actief.

Het immuunsysteem bij Crohn

Het immuunsysteem kan zichzelf “uitzetten” met cortisol, cortisol is een ontstekingsremmer. Maar als de ontsteking chronisch wordt, zal er een cortisol te kort ontstaan in de darmen. Hierdoor nemen ontsteking bevorderende stoffen toe wat zorgt voor moeheid, verslagenheid en motivatie verlies. Ook zorgt een cortisol te kort voor een grotere pijngevoeligheid.

Een chronische ontsteking kost veel energie. Het immuunsysteem is in de nacht actief om branden te blussen, hiervoor heeft het vetzuren nodig die de lever vrij maakt. Als het immuunsysteem veel branden moet blussen zal het veel vetzuren nodig hebben. Wakker worden rond 3 uur in de nacht bijvoorbeeld, komt meestal door een actief immuunsysteem.

Serotonine wordt voor het grootste deel in de darmen aangemaakt. Hiermee kan je de stressassen tot rust brengen. Als de darmen chronisch ontstoken zijn, wordt er minder serotonine aangemaakt in de darm. Als de darmen geprikkeld zijn door voeding, denk hierbij aan tarwe, dan wordt er ook minder serotonine aangemaakt. Dit heeft ook als gevolg dat iemand minder goed slaapt. Serotonine maak je ook aan door aanraking, zoals bij het aaien over de rug door de moeder als een kindje verdriet heeft. Oxytocine wordt ook aangemaakt door aanraking. Daarom is knuffelen zo belangrijk, hiermee komen de stress assen tot rust.

Het belang van goede vetten voor het immuunsysteem

Het lichaam heeft goede vetten nodig met omega 3 dit zit onder andere in avocado of visolie. Alle cellen in je lichaam hebben een celmembraan, de buitenkant van de cel. Dit membraan bestaat onder andere uit de omega 3 vetzuren EPA en DHA. Deze vetzuren zorgen ervoor dat je celmembraan vloeibaar is en daarmee ook flexibel. Hoe flexibeler de cel, des te makkelijker neurotransmitters in en uit de cel kunnen. Maar ook hoe flexibeler je cellen zijn en des te flexibeler ben jij. Ontstekingen worden uitgezet met EPA, daarom is het zo belangrijk om goede vetten te eten waar EPA in zit.

Laaggradige ontstekingen bij Crohn

Er gebeurt iets, je stoot je teen, dan komt er een immuunreactie op gang. Maar er is sprake van chronische activatie van de stress assen, een te kort aan cortisol in de darmen en weinig omega 3. Dan zal de immuunreactie van de grote teen niet goed opgang komen en zo ontwikkel je een laaggradige ontsteking. Met deze laaggradige ontsteking zijn we weer een stap dichterbij de ziekte van Crohn.

Een gebrek aan voedingsstoffen

Doordat de darmen chronisch ontstoken zijn kunnen ze moeilijker voedingsstoffen opnemen. Hierdoor zie je dat mensen met Crohn meestal een vitamine D, magnesium, selenium, jodium, omega 3, vitamine B6 en vitamine B1 deficiëntie hebben. Simpel doordat de darmen niet instaat zijn deze vitaminen en mineralen op te nemen. Maar ook is de lever vaak niet goed instaat om de stoffen goed om te vormen. Het gaat allemaal om energie, het immuunsysteem heeft intussen zoveel energie nodig met alle ontstekingen, dat er weinig over blijft voor de rest van het lichaam.

Crohn en de mondgezondheid

Citrulline is een aminozuur wat de ATP (energie) productie stimuleert en afvalstoffen uit het bloed verwijdert. Bepaalde bacteriën zorgen voor de productie van citrulline, voornamelijk slechte bacteriën in de mond. Als citrulline in de bloedbaan komt gaat je immuunsysteem antistoffen maken tegen citrulline. Op deze manier ontwikkel je een auto immuunziekte zoals Crohn. Roken dwingt het immuunsysteem tot de productie van citrulline en daarmee is roken een risicofactor.

Samenvatting van de film over Crohn

Kort samengevat begint de film over Crohn bij stress in het vroege leven. Hierdoor gaan de darmen open. Het eten van gluten en zuivel zorgt voor extra stress, waardoor er toxines in het lichaam komen. De hoge activiteit van het immuunsysteem zorgt voor een cortisol deficiëntie van de darm zelf. Als de darm chronisch ontstoken is zorgt dit voor een tekort aan voedingsstoffen door een verminderde opname capaciteit. Roken, het eten van zoogdierenvlees, zuivel en gluten zijn allemaal risicofactoren voor de ziekte van Crohn. Als de mondgezondheid dan ook nog slecht is, maakt het lichaam antistoffen aan tegen zichzelf en zo ontwikkel je een auto-immuunziekte zoals Crohn.

Voeding bij Crohn

Bij een ziekte van de darmen is wat je eet natuurlijk erg belangrijk. Het beste kan je darmprikkelende stoffen zoveel mogelijk mijden. Ik zou zoveel mogelijk oer eten. Hierbij eet je automatisch al geen tarwe, weinig tot geen zuivel en nachtschade producten. De kookboeken van Richard de Leth maken het oer eten makkelijk en lekker.

Om de darmen en het immuunsysteem tot rust te brengen is de voeding belangrijk, maar ook hoe vaak je eet. Telkens als je eet gaat je lichaam ontsteken omdat het nooit weet wat er binnen komt. Te vaak eten kan ook insulineresistentie als gevolg hebben. Daarom is het advies om niet meer dan 3x per dag te eten en maximaal 20 keer per week. Hierbij 1x per week 18 uur tussen twee maaltijden in te laten zitten, dit noem je intermitted fasten.

Supplementen bij Crohn

Omdat de darmen bij patiënten met Crohn vaak echt heel erg overstuur zijn en de opname capaciteit niet zo goed is, kan je niet met teveel supplementen beginnen. Begin daarom met kurkuma dit heeft een ontstekingsremmende werking. Daarnaast werkt het als antioxidant, beschermd de lever en remt het de groei van groei van negatieve bacteriën, schimmels en parasieten. Dit zijn maar een paar van de vele goede eigenschappen van kurkuma. Deze vier eigenschappen zijn wel al erg belangrijk bij de behandeling van Crohn.

Magnesium en vitamine B6 heb je nodig bij veel omzettingen in het lichaam, onder andere om goed te slapen. Melatonine wordt omgezet in serotonine met behulp van magnesium en vitamine B6. Maar ook om dopamine aan te maken, de stof die je een drive geeft. Bij stress gebruik je veel magnesium en dus wat extra nemen kan zeker geen kwaad. Ook zorgt magnesium voor ontspanning. Vanwege bovenstaande is magnesium een supplement wat goed te gebruiken is bij Crohn. De actieve B-vitamines zijn ook een aanrader, deze hoeft de lever niet meer om te vormen en worden makkelijk opgenomen. De B-vitamines geven energie en worden bij veel processen in het lichaam gebruikt.

Dan tot slot de darmen zelf. Het slijmvlies moet worden verbeterd zodat er uiteindelijk probiotica ingezet kan worden. In het artikel gezonde darmen hoe verbeter ik mijn slijmvlies en flora kan je precies lezen hoe je dit kan doen.

Essentiële oliën bij Crohn

Oliën die prettige voelen bij onrustige darmen zijn de pepermunt en gember. Omdat het bij Crohn gaat om een ontsteking van de darmen veroorzaakt door stress, zou ik zelf een massage inzetten zoals de AromaTouch . Deze massage vindt plaats op de rug, de lichte aanraking “touch” zorgt voor de aanmaak van oxytocine en serotonine. Hiermee is deze massage echt een aanrader bij een ziekte als Crohn.

De ziekte van Crohn holistisch bekeken

In het boek De sleutel tot zelfbevrijding van Christiane Beerlandt, staat er over  Crohn in de eerste drie regels het volgende:

“De wereld vormt een bedreiging voor je; je vindt een systeem om te overleven. Een voortdurend vluchtmechanisme: je voelt je ijskoud en innerlijk onzeker; je verstopt je achter een masker…”

Dit komt aardig overeen met wat er ook werkelijk aan de hand is. Het immuunsysteem is chronisch actief om te vluchten. Het advies van het boek luidt:

“Leg je wapens neer, besef de innerlijke rijkdom in jezelf. Stop met deze zelfafbraak, deze zelfmiskenning! Durf weer klein te worden en kijken naar deze baby: laat hem langzaam in je groeien, met ware liefde deze keer. Weet je veilig in jezelf!…”

Breng het immuunsysteem tot rust door de stress uit het verleden achter je te laten.

Op dit artikel zijn de algemene voorwaarden van toepassing. De informatie in dit artikel is informatief van aard en niet bedoeld als persoonlijk medisch advies. Oerlogisch kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor: direct of indirect geleden schade die het gevolg zou kunnen zijn van het toepassen van de informatie en/of het wel of niet aanbieden van bepaalde informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.