insulineresistentie

Insulineresistentie wat is dat en wat kun je eraan doen

Om direct een afspraak te maken kan je:
bellen 06 21 20 14 15, WhatsApp-pen of mailen naar rosalie@oerlogisch.nl
Je kan ook een afspraak maken via boek een voedingsadvies of massage

 

Insulineresistentie wat is dat en wat kun je eraan doen? Dat zal ik  uitleggen. Insulineresistentie heeft verstrekkende gevolgen van diabetes type 2 tot moeilijk zwanger worden. Dat heeft allemaal te maken met de insulinereceptor die op veel cellen zit. Bij insulineresistentie kan insuline niet op de receptor van de cel. Hierdoor kunnen de cellen hun functie niet uitoefenen.

Insulineresistentie wat is dat en wat kun je er aan doen

Als je iets eet stijgt de suikerwaarde in het bloed (glucosespiegel). Om deze suikers (glucose) uit je bloed op te nemen in de cellen maakt het lichaam insuline aan. Insuline wordt “losgelaten” door de alvleesklier. Dat doet hij met de eilandjes van Langerhans.  De insuline is een soort sleutel die op het slot (receptor) van de cel past om hem open te maken zodat de glucose erin kan. De insuline gaat naar de cel, klikt vast aan de receptor en de cel gaat open. De glucose kan naar binnen en wordt daar opgeslagen.

Glucose

De glucose in de cellen wordt gebruikt als energie bron. Als de cel vol zit kan de glucose ook naar de lever om daar omgezet te worden in glycogeen. Glycogeen kan het lichaam dan weer omzetten in glucose als de bloedsuikerspiegel laag is. Glycogeen is de opslag vorm van glucose. Glucose kan ook worden opgeslagen als vet als er al genoeg glycogeen is.

De glucose uit de cellen wordt gebruikt als je gaat bewegen (verbranden). Als de cellen dan leeg zijn doordat de glucose is verbrand dan kan er weer nieuwe glucose in de cel. Telkens als je iets eet, al is het maar kauwgom, geeft de alvleesklier insuline af om de glucose van het voedsel in de cellen te kunnen laten. Op een gegeven moment zitten de cellen vol en krijgt de insuline de cel niet meer open, dat noem je insuline resistent. De receptoren accepteren de insuline niet meer. De cellen zijn niet meer gevoelig voor insuline. Dat betekent dat de glucose in de bloedbaan blijft. Een optie van het lichaam is het om te zetten in vet.

Nadelige gevolgen van insulineresistentie

In het lichaam zitten onwijs veel cellen en heel veel cellen hebben een insuline receptor. Niet alle cellen hebben dezelfde functie, maar wel de insulinereceptor nodig om de functie uit te oefenen. Als je insulineresistent bent kunnen die cellen hun functie niet uitoefenen omdat de receptor niet werk. De cel blijft op slot.

Hormoonhuishouding

Veel mensen met insulineresistentie krijgen last met de hormoon huishouding. Vrouwen die insulineresistent zijn, worden vaak lastig zwanger. Omdat voor het aanmaken van de hormonen de insulinereceptor nodig is. Slapeloosheid is ook een veel gehoorde klacht. Dat klopt ook wel omdat je voor de het aanmaken van het hormoon melatonine een insulinereceptor nodig hebt.

Problemen met de spijsvertering komen ook veel voor. De spijsvertering is vooral in de nacht actief, “rest and digest” (rust en verteer) zeggen ze wel. Daar heb je wel melatonine voor nodig. De eilandjes van Langerhans maken niet alleen insuline aan, maar ook de spijsverteringssappen. Als de alvleesklier overwerkt is door het vele aanmaken van insuline gaat dit ook ten koste van de aanmaak van spijsverteringssappen.

Diabetes type 2

De alvleesklier gooit steeds een emmer insuline in het bloed als de bloedsuikerspiegel stijgt. Doordat we tegenwoordig wel zes keer per dag eten, om de spijsvertering op gang te houden, draait de alvleesklier over uren. Als de bloedsuikerspiegel niet daalt omdat je insuline resistent bent, gooit de alvleesklier nóg maar een beetje extra insuline in het bloed. Het niet goed meer reageren van het lichaam op insuline noemen we diabetes type 2.

Door de hoge bloedsuikerspiegel zal het lichaam extra cholesterol aanmaken. De wanden van de vaten beschadigen door de glucose en het lichaam repareert dit met cholesterol. Door de hoge bloedsuikerspiegel en het verhoogde cholesterol zal de bloeddruk stijgen en zo ontstaan hart en vaat ziekten. De reguliere geneeskunde schrijft je dan een scala van medicijnen voor met alle bijwerkingen van dien. Zo kom je door de insuline resistentie in een vervelende spiraal van klachten.

Wat kun je doen tegen insulineresistentie?

Nuchter bewegen

Nuchter bewegen is een goede oplossing tegen insulineresistentie. Dat is eerst bewegen en dan ontbijten. Een rondje hardlopen of naar de sportschool. Eerst de kinderen naar school brengen en dan ontbijten. Beweeg zoals dat voor jou prettig is, want voor de een is dat een marathon op de nuchtere maag en voor de ander naar school lopen met de kinderen. Het lichaam zal de glucose uit de cellen gebruiken om te verbranden en als die glucose op is, dan gaat het lichaam vanzelf over in de vet verbranding. Nuchter bewegen is een hele goede en simpele oplossing tegen insulineresistentie.

Minder vaak eten

Minder vaak eten helpt ook goed. Want telkens als je eet gaat het lichaam in de ontstekingsstand. Want het weet niet wat er binnen komt en of dat kwaad kan. Het immuunsysteem wordt geactiveerd en wat doet het immuunsysteem? Dat maakt je insuline resistent! Je immuunsysteem wil zelf alle energie kan gebruiken om het lichaam te beschermen.

De alvleesklier komt ook in actie telkens als je wat eet, dan maken de eilandjes van Langerhans insuline aan en spijsverteringssappen. Dit gebeurd al als je kauwgom neemt! Sinds ik dat weet, eet ik geen kauwgom meer. Dat brengt je lichaam enorm in de war. Op school mogen de kinderen tijdens de cito kauwgom eten voor een betere concentratie. Hier doe ik dus niet aan mee. Je kan beter honger hebben om je te concentreren. Denk je dat je kan slapen als je honger hebt? Je hersens zijn actief die willen dat je gaat eten en geven je juist extra focus.

Twee of maximaal drie keer per dag eten is meer dan voldoende. Stop alle tussendoortjes gewoon bij de grote maaltijden.

Honger

Af en toe honger hebben is niet erg. Want je lichaam zal altijd zorgen voor energie. De snelste manier is uit glucose, daarom geeft je lichaam een seintje dat je honger hebt. Je hersens laten je in feite even snelle suikers nemen. Het nadeel is dat de bloedsuiker spiegel dan snel stijgt, maar ook weer snel daalt en je snel weer honger hebt. Je bent insuline resistent dus de ingenomen glucose wordt grotendeels opgeslagen als vet. Met honger gaat je lichaam op andere manieren energie vrijmaken namelijk uit vet. Verbranding van vet is duurzamer omdat het meer energie geeft.

Minder extra suiker

Minder extra suiker nemen. Haal de suiker uit fruit en groenten. In veel bewerkte producten zit extra suiker, waardoor je meer suiker binnen krijgt dan je lief is. Om energie te krijgen heb je genoeg aan de suikers uit groenten en fruit. Daarbij zit in vet veel meer energie. Eet een handje noten in plaats van een appel.

Vermijden van prikkelende stoffen eet oer

Vermijd prikkelende stoffen voor de darmen. In je darmen zit een eigen immuunsysteem. Als je jouw darmen prikkelt met gluten, tarwe en nachtschade producten wordt dit immuunsysteem actief. Het lichaam maakt je dan insuline resistent. Daarbij zitten in bovengenoemde producten gifstoffen (antinutriënten en lectinen) die een tal van klachten geven.

Het oer dieet bevat al deze slechte stoffen niet. Dan eet je puur zonder pakjes en zakjes wat de mensen vroeger aten. Ik vind het echt lekker wat wij eten en heb er geen problemen mee. Daarom eten wij doorgaans oer. Op de niet oer dagen eten wij gluten, nachtschade en zoveel mogelijk zuivel vrij. Het oer dieet zie ik ook niet als een dieet, maar als een andere manier van eten. Het is ook niet tijdelijk, wij doen het al jaren en het bevalt goed.

Supplementen bij insuline resistentie

Er zijn een aantal supplementen belangrijk als je insulineresistent bent. Als eerste de omega 3 vetzuren, die helpen namelijk tegen de ontstekingen in het lichaam. Een ontsteking maakt het immuunsysteem actief. Dat kost energie en het immuunsysteem maakt je insulineresistent.

De supplementen die helpen voor de receptor gevoeligheid zijn zink en vitamine D. Je wil dat de receptoren weer gevoelig worden voor insuline, dan is het nemen van zink en vitamine D goed. Vitamine D haal je uit de zon, maar kun je ook nemen door levertraan te slikken. Wij slikken het hele jaar door levertraan, niet alleen als de “R” in de maand zit.

Voor een juiste dosering van de supplementen is het wel raadzaam om een orthomoleculair therapeut te raadplegen. Die kan de hoeveelheden afstemmen op jouw lijf. Iedereen is anders. Als je een slechte vetvertering hebt bijvoorbeeld is het zonde om dure visolie te nemen, die wordt dan niet goed opgenomen. Vette vis eten, de wilde variant kan natuurlijk wel altijd. Want wilde zalm bijvoorbeeld, maakt door het bewegen in het water in de spieren een stof aan waardoor je de omega 3 vetzuren makkelijker kan opnemen. Een kweekvis maakt deze stof niet aan. Als er op de verpakking staat “aqua product” dan is het een kweekvis die in een badje heeft liggen dobberen.

Conclusie

Insulineresistentie is heel vervelend en heeft meer oorzaken dan alleen het eten van teveel suiker. De gevolgen van insulineresistentie zijn niet voor de poes, de hormoonhuishouding komt in de war en er is een groot risico op diabetes type 2. Gelukkig is er goed wat aan te doen.  De drie meest simpele oplossingen zijn:

  • nuchter bewegen (dat is eerst bewegen en daarna ontbijten)
  • minder vaak eten, twee of drie keer per dag is genoeg. Honger is niet erg!
  • af en toe honger is niet erg

Een goed voedingsadvies in combinatie supplementen en bewegen zijn een mooie oplossing voor de insulineresistentie. Hiervoor boek je gewoon een afspraak in voor een orthomoleculair consult.

Op dit artikel zijn de algemene voorwaarden van toepassing. De informatie in dit artikel is informatief van aard en niet bedoeld als persoonlijk medisch advies. Oerlogisch kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor: direct of indirect geleden schade die het gevolg zou kunnen zijn van het toepassen van de informatie en/of het wel of niet aanbieden van bepaalde informatie.

9 reacties op “Insulineresistentie wat is dat en wat kun je eraan doen

  1. Ik vast ook soms 40 uur, of 24 uur en dagelijks 20/4 en low carb.
    Prima ben hierdoor eindelijk mijn overtollige kilo’s kwijt geraakt wat daarvoor niet ging met een “gewoon dieet”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.