voetreflex

Voetreflexmassage het zelfherstellende vermogen van het lichaam

Mijn adres is Hoge Larenseweg 42, Hilversum. Om direct een afspraak te maken kan je:
bellen 06 21 20 14 15, WhatsApp-pen of mailen naar rosalie@oerlogisch.nl
Je kan ook een afspraak maken via boek een voedingsadvies of massage

 

Onlangs heb ik bij MYOS opleidingen de opleiding voor voetreflexmassage gedaan. Wat een mooie techniek is dit en wat is een massage aan de voeten toch lekker! Voetreflexmassage moet niet verward worden met voetreflex therapie, dat zijn wel twee verschillende disciplines.

Omdat je bij voetreflexmassage het zelfherstellende vermogen van het lichaam ondersteunt, kan het bij veel klachten worden toegepast. Een mooie combinatie die ik gebruik is de voetreflexmassage in met de essentiële olie van doTERRA. Deze oliën worden ook vaak op de voeten aangebracht, juist omdat hier zoveel reflexpunten zitten.

Voetreflexmassage is al zo oud als de mensheid zelf en vindt zijn oorsprong  4000 jaar voor Christus. In China werd het gebruikt om gezond te blijven en in de loop der eeuwen heeft de voetreflex zich verspreid over de hele wereld. Ook in Nederland wordt deze massage methode steeds meer als complementair gezien en in de reguliere gezondheidszorg toegepast.

Hoe werkt voetreflexmassage

Voetreflexmassage werkt via het centrale zenuwstelsel. Je kan door de reflexpunten te masseren zorgen voor stimulatie van het orgaan, maar ook voor sedatie. Dit doet het lichaam dan helemaal zelf. De reflexpunten op de voeten kunnen worden gebruikt voor klachten door het hele lichaam. De organen die in de rechterhelft van het lichaam liggen hebben de reflexpunten op de rechtervoet en ditzelfde geldt voor de linkerzijde. Als je beide voeten tegen elkaar doet dan geeft dat het hele lichaam weer. Bijvoorbeeld het hart, dat bevindt zich redelijk in het midden en daarvoor zijn de reflexpunten zowel rechts als links te vinden.

Voetreflex punten

Gevoelige of pijnlijke reflexzones kunnen duiden op een zwakte in het systeem. Deze gevoeligheid wordt mede veroorzaakt door ophoping van urinezuur kristallen op de uiteinden van de zenuwvezels. Als ik deze punten stimuleer door middel van massage verdwijnen de kristallen en kan de energie weer beter stromen. Hierdoor zullen klachten verminderen.

Bij voetreflexmassage maak ik gebruik van mijn duim en vingers. Er zijn ook masseurs die gebruik maken van glazen of houten stokjes. In de loop der tijd zijn er veel verschillende technieken ontwikkeld, ik zal de staande en lopende drukpunttechniek gebruiken.

De voetreflexmassage behandeling

Aan het begin van de behandeling zal ik een korte anamnese afnemen, een soort vraaggesprek. Zoals ik dat bij elk massage consult doe. Door deze vragen kan ik een inschatting maken over de belastbaarheid van het organisme en daar mijn massage op aanpassen. Want de door mij gegeven prikkels moeten wel op een goede manier door jouw lichaam kunnen worden verwerkt. Een zachte prikkel ontspant en een stevige prikkel stimuleert, maar een harde prikkel verlamt.

Reacties tijdens en na de voetreflexmassage

Per persoon zijn de reacties natuurlijk erg verschillend. Sommige mensen ervaren tijdens de behandeling allerlei sensaties en bij anderen komt de reactie pas (veel) later. Ook als er weinig tot niets wordt ervaren, er gebeurd toch van alles in jouw lichaam.

Mogelijke reacties zijn onder andere:

 • Pijn op een reflexpunt (gevoel van een scherpe nagel)
 • Koud of warm krijgen
 • Tintelingen op verschillende plaatsen in het lichaam
 • Slaperigheid/loomheid
 • Boeren/winden laten
 • Huilen/lachen
 • Etc.

Na de behandeling kunnen ook reacties optreden, zoals:

 • Donkere urine, meer geur
 • Vaker ontlasting, meer geur
 • Emotionele schommelingen
 • Korte opleving van “oude” kwaaltjes
 • Tijdelijke vermoeidheid
 • Tijdelijke hoofdpijn/spierpijn

Het optreden van één of meerdere van bovenstaande reacties is een positief effect van de voetreflexmassage. Als de reacties erg heftig zijn kan dit een gevolg zijn van teveel opgehoopte spanning of een te lange/harde behandeling. Laat mij dit altijd weten, dan passen we de volgende behandeling daarop aan.

Op deze pagina zijn de algemene voorwaarden van toepassing. De informatie op deze pagina is informatief van aard en niet bedoeld als persoonlijk medisch advies. Oerlogisch kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor: direct of indirect geleden schade die het gevolg zou kunnen zijn van het toepassen van de informatie en/of het wel of niet aanbieden van bepaalde informatie.