psoriasis

Psoriasis voeding, supplementen en essentiële olie

Om direct een afspraak te maken kan je:
bellen 06 21 20 14 15, WhatsApp-pen of mailen naar rosalie@oerlogisch.nl
Je kan ook een afspraak maken via boek een voedingsadvies of massage

Psoriasis voeding supplementen en olie

Psoriasis, hoe kunnen andere voeding, supplementen en essentiële olie hierbij helpen? Daarvoor moeten we eerst in kaart krijgen wat psoriasis is. Als je psoriasis intypt in Google komt er de volgende zin naar voren:

“Psoriasis is een veel voorkomende chronische ontstekingsziekte waarbij de huid is aangedaan. Bij mensen met psoriasis is het afweersysteem (immuunsysteem) overactief en valt het de gezonde huid aan. Hierdoor worden er plaatselijk teveel en te snel nieuwe huidcellen gemaakt. Op de huid ontstaan rode schilferende plekken.”

Een overactief immuunsysteem dus, maar wat kun je er nu aan doen? Op internet is het lastig een echte oplossing te vinden. Wel staan er een tal van tips wat je beter wel en niet kan doen bij psoriasis, zoals niet te heet douchen. Wat ik ook interessant vond om te lezen dat je beter eerst de schilfers los weekt om bij de onderliggende ontsteking te komen. De ontsteking wordt vervolgens bestreden met een cortisolcrème en dat werkt zolang je smeert. Mijn voorkeur is behandelen van binnenuit. Daarbij stel ik mijzelf de vraag, waarom is het immuunsysteem overactief? Hoe brengen we het tot rust en hoe werkt de cortisolcrème?

Het werkingsmechanisme van psoriasis

Mensen met psoriasis kunnen een CYP7a1 -SNP hebben, een aanpassing in de genen. Hierdoor is minder cholesterol afbouw mogelijk. Dit polymorfisme was nodig om lepra te bestrijden, het cholesterol werd namelijk gebruikt als antibioticum. Ook zorgt dit polymorfisme voor een ” löss of function” van vitamine D, deze vitamine remt het verworven immuunsysteem en stimuleert het aangeboren immuunsysteem. Toen maakte dat niet uit, want Vitamine D kregen mensen immers genoeg via de zon.

Het aangeboren immuunsysteem kan in 7 tot 10 dagen de lepra te bestrijden. Het verworven immuunsysteem heeft hier 28 dagen voor nodig, dan was je intussen al dood.

Anno nu zorgt dit polymorfisme voor een te kort aan vitamine D en een te kort aan vitamine D zorgt voor Th1 overactiviteit van het verworven immuunsysteem. Dit leidt tot auto-immuunziektes zoals Psoriasis. Ook hebben mensen met psoriasis een te kort aan cholesterol in huid. Zo is er meer cholesterol in het lichaam om het immuunsysteem te ondersteunen. Door het te kort aan cholesterol in de huid, gaat de huid schilferen.

Psoriasis  – waar beginnen we?

Lever

Het verworven immuunsysteem werkt met een Th1 of Th2 mechanisme. Th1 en Th2 moeten in een evenwicht zijn. Dat de huid ontstoken blijft heeft ermee te maken dat het evenwicht verstoord is. Hierbij speelt de lever een rol want voor het evenwicht is glutathion nodig. Glutathion is een vrije radicalen vanger die wordt gebruikt in het ontgiftings proces van de lever.

Daarnaast vraagt het immuunsysteem de lever om vetzuren (cholesterol) vrij te maken, die nodig zijn bij de ontstekingsreactie. Omdat de huid ook een uitscheiding orgaan is, scheidt de huid het teveel aan cholesterol van het immuunsysteem weer uit. De plaque van schilfers bij psoriasis bestaat dan ook uit dode huidcellen, eiwitten van het immuunsysteem en cholesterol. Daarnaast heeft de lever een tal van andere functies. De methylatie is daar een van. Bij de genexpressie speelt de methylatie een belangrijke rol. Bij psoriasis worden er teveel cellen gemaakt en te weinig cellen afgebroken, dit heeft te maken met een verstoorde methylatie.

Langdurige activatie van het immuunsysteem kan insulineresistentie tot gevolg hebben omdat het immuunsysteem op deze manier probeert aan energie te komen. Hierdoor kan er geen suiker worden opgenomen in de cellen, maar blijft het in het bloed. Beschikbaar als energiebron voor het immuunsysteem.

Waarom werkt een cortisolcrème zo lang je smeert? Cortisol is een ontstekingsremmer, door te smeren wordt de ontsteking geremd. Helaas wordt de ontsteking niet opgelost dus zodra je stopt met smeren komt de ontsteking weer terug.

Darmen

Waarom is het immuunsysteem overactief? De huid hoort samen met de longen en de darmen bij het afweer en uitscheidingssysteem (CMIS). Het darmkanaal loopt van je mond tot aan je kont. En is verantwoordelijk voor het reguleren van het verkeer tussen de omgeving en het lichaam (binnen- en buitenwereld). Dit noemen we de barrière. Dit betekent dat als er iets binnen komt wat er niet thuis hoort dan zal het immuunsysteem het afweren en wordt de indringer uitgescheiden. Uitscheiden via hoesten, zweten of ontlasting. De huid zit aan de buitenkant en toch moeten we hier op dezelfde naar kijken als naar de darmen en de longen.  Bij psoriasis is er ooit iets op de huid gekomen wat er niet hoorde en wat een ontstekingsreactie heeft veroorzaakt. Maar waarom is deze reactie nooit geëindigd?

Bij stress gaan alle barrières open om water en natrium binnen te laten, zodat je kunt vechten of vluchten. Als er iets het lichaam binnen komt wat er niet thuis hoort, dan wordt het immuunsysteem actief om de toxine onschadelijk te maken. Cortisol is een stress hormoon, maar ook een hormoon dat het immuunsysteem uitzet.

Als de hoeveelheid cortisol hoog is dan is de hoeveelheid vitamine D laag. Dat komt doordat cortisol vitamine D “vreet”. Dankzij de SNP is er al minder vitamine D en zal cortisol dus hoog blijven. Bij langdurige hoge cortisol waarden, wordt je cortisol resistent, cortisol werkt niet meer en kan het immuunsysteem niet met cortisol uitgezet worden. Daarom werkt cortisol crème zolang je het smeert.

Psoriasis  voeding en supplementen

Voeding voor de darmen

Het darmslijmvlies is opgebouwd uit eiwitten, met name uit glutamine. Voor een optimaal slijmvlies heb je aardig wat glutamine nodig. Glutamine haal je o.a. uit: kip, vis, rundvlees, spinazie en peterselie. In de rest van het lichaam wordt glutamine ook veel gebruikt. Glutamine wordt gebruikt als energie bron, het immuunsysteem gebruikt het, de longen enz. Uiteindelijk blijft er dan weinig voor het darmslijmvlies over. Toch kan je het darmslijmvlies herstellen met glutamine. Omdat glutamine veel in het lichaam gebruikt wordt zal je moeten zorgen dat de glutamine ook echt naar de darm gaat. Dit doe je door voldoende eiwitten te eten, dit gaat het makkelijkste met eiwit poeder.

Terwijl je het slijmvlies van je darmen hersteld, is het raadzaam geen darmprikkelende stoffen te eten zoals bijvoorbeeld nachtschade. Nachtschades bevatten zogenaamde alkaloïden die de plant er voor beschermen dat ze worden opgegeten. Het doel van deze stoffen is primair om het opeten van de plant door dieren/mensen te ontmoedigen. Alkaloïden hebben vaak een werking op het zenuwstelsel en soms ook op het gedrag.

Nachtschades zijn o.a.: tomaat , paprika, aubergine, aardappel. Soja en pinda’s kun je ook beter mijden net als tarwe. Tarwe is ook prikkelend voor de darm doordat het gluten bevat en antinutriënten. Deze antinutriënten zijn ervoor om het kind van de plant te beschermen en giftig voor de mens. De tarwe korrel kan je zien als het kind van de plant bij het vermalen hiervan komen de antinutriënten vrij en daar heb je last van. De gluten zetten de Tight Junctions (douane poortjes in de darm) open waardoor er van alles in de bloedbaan kan komen. Hierdoor wordt het immuunsysteem actief.

Het herstel van de Th1 – Th2 balans

Vanzelf sprekend is dat biologische voeding beter is voor het lichaam dan bespoten groenten en gekweekte vis. Daarom raad ik het oer dieet aan. Koolhydraten moeten zoveel mogelijk vermeden worden, want deze zorgen voor extra ontstekingen. Ook is het belangrijk om niet zes keer per dag te eten, maar maximaal drie keer per dag. Telkens als je gaat eten gaat je lichaam ontsteken daarom: minder vaak eten en zes uur tussen de maaltijden. Om de suikers uit de cellen te verbranden en eventuele insulineresistentie tegen te gaan is het belangrijk nuchter te bewegen.

Om de ontstekingen te remmen en het evenwicht tussen Th1 en Th2 te herstellen, neem je visolie (DHA en EPA), kurkuma en vitamine A en D (levertraan). Vitamine E wordt gebruikt als een natuurlijk cortisol. Vitamine E en zink zijn beide belangrijk voor een mooie huid. In litteken zalf zit altijd vitamine E. Ontgiften kost veel energie. De lever regenereert in de nacht, maar daarvoor moet je wel vijf uur achter elkaar slapen. Voor wat extra energie neem je magnesium. Banaan, ananas en mango zijn goede energie bronnen. Voor een goede genexpressie heb je SAMe nodig, een belangrijke methyl donor. Voor een optimale methylatie zijn de B-vitamines van belang.

Stress, suiker, alcohol en teveel omega 6 (dit zit in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie, sojaolie maar ook in margarine en halvarine) zorgen voor activatie van Th1. Hiermee is stress reductie door bijvoorbeeld yoga en minder suiker inname van essentieel belang voor het herstel van het evenwicht.

Essentiële olie bij psoriasis

Helichrisum is een mooie olie voor de huid. Als je blaren op je handpalm hebt door bijvoorbeeld te hard turnen (zoals mijn jongste dochter) en je doet er een druppel helichrysum op dan gaat de huid snel dicht. 

Psoriasis  de conclusie

Het behandelplan voor psoriasis is gericht op:

  1. Het herstel van de barrières zodat het immuunsysteem niet meer actief hoeft te zijn
  2. Stress reductie zodat de cortisol wordt verlaagd
  3. Veranderingen in de voeding en ondersteuning met supplementen

Het herstel van de darmen en het Th1 en Th2 evenwicht zijn de eerste stappen. Voeding voor het hele lichaam is oer voeding. Het supplement voor de darmen is glutamine. Om de ontstekingsreacties tegen te gaan kun je visolie en kurkuma gebruiken. Voor het herstel van het evenwicht zijn de volgende supplementen van belang: vitamine A & D (levertraan), vitamine E en zink.

Tot slot is een infrarood tent, waar je met je hoofd uit steekt, heel fijn voor de psoriasis huid.

Om te zorgen dat de huid een goede barrière is, heb je onder andere collageen nodig. In de huid zit elastine en wat wordt omgezet in collageen. Een manier om collageen aan te maken is door de huid te bewegen. Warmte van een infra rood lamp prikkelt de aanmaak van elastine waardoor er collageen gevormd wordt. Hierbij kan de infrarood tent gebruikt worden.

Op dit artikel zijn de algemene voorwaarden van toepassing. De informatie in dit artikel is informatief van aard en niet bedoeld als persoonlijk medisch advies. Oerlogisch kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor: direct of indirect geleden schade die het gevolg zou kunnen zijn van het toepassen van de informatie en/of het wel of niet aanbieden van bepaalde informatie.

2 reacties op “Psoriasis voeding, supplementen en essentiële olie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.