CVS

CVS Chronisch Vermoeidheid Syndroom

Mijn adres is Hoge Larenseweg 42, Hilversum. Om direct een afspraak te maken kan je:
bellen 06 21 20 14 15, WhatsApp-pen of mailen naar rosalie@oerlogisch.nl
Je kan ook een afspraak maken via boek een voedingsadvies of massage

 

In ons lichaam draait het allemaal om energie. Hierbij kijk ik als PNI therapeut naar de Psyche, Neurologisch (hersenen) en het Immuunsysteem. Bij een goede energie verdeling zijn deze drie in evenwicht. Maar als het immuunsysteem meer energie nodig heeft omdat er ergens een ontsteking is, heeft dit effect op de andere systemen. Het zelfde geldt bijvoorbeeld bij een psychisch trauma. Als de energie verdeling niet hersteld uit zich dat in klachten. Een veelvoorkomende klacht in deze tijd is het Chronisch Vermoeidheid Syndroom, dit korten we af tot CVS.

Wat is CVS

Eigenlijk zegt de naam het al, CVS is letterlijk vertaald chronisch moe zijn. Soms denken mensen dat ze een koffie deficiëntie hebben, maar dat is toch weer wat anders. Wanneer ben je dan chronisch moe? De thuisarts zegt dat je CVS hebt bij ernstige vermoeidheid klachten, dat betekent dat je langer dan 6 maanden achter elkaar moe bent. Dat er voor jouw moeheid geen verklaring is en dat rust nemen niet helpt. Moeheid zorgt er natuurlijk voor dat je thuis, bij studie, op het werk, tijdens sport of sociale activiteiten minder actief bent.

CVS wordt vaak gelijk genoemd met ME Myalgische Encefalomyelitis (Postvirale hersenziekte). ME wijst op ontstekingen in de hersenen en het ruggenmerg die gepaard aan spierpijn. De klachten bij ME zijn hetzelfde als bij CVS.

Welke symptomen zijn er

Het belangrijkste symptoom van CVS is lichamelijke én mentale uitputting. Zonder de mentale uitputting kan je niet van CVS spreken. Daarnaast kan je nog klachten hebben zoals spierpijn, duizeligheid, krachtverlies, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. Aan deze uitputting kunnen we wat doen, als we de oorzaak hiervan kunnen achterhalen. Met goede voeding, supplementen, krachttraining en essentiële olie gaan we de CVS aanpakken. Maar daarvoor moeten we eerst een beetje meer inzicht krijgen in wat CVS nu precies is.

Wat zijn veel voorkomende oorzaken

Natuurlijk speelt over en/of onder belasting een belangrijke rol net als stress en hormonale disbalans. Het Epstein Barr virus speelt altijd een rol bij CVS. Dit is een herpes virus en veroorzaakt onder andere Pfeiffer. Wat wel eens wordt vergeten is dat ELS Early Life Stress ook een belangrijke rol speelt. Denk hierbij aan een slechte start (geboren met een keizersnee, geen borstvoeding etc.) Deze mensen beginnen al met een slechte flora en vanuit darmklachten ontstaan allerlei klachten. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om iets aan je slijmvlies en flora te doen. Tot slot speelt slechte voeding ook een belangrijke rol bij CVS.

De foto en de film van CVS

Om CVS goed te kunne behandelen is het belangrijk om niet alleen naar de foto, de klacht, te kijken maar ook naar de film. Hierbij draaien we de film terug en komen zo bij een behandelplan. We beginnen bij ELS (Early Life Stress) en gaan via de barrières naar Low Grade Inflammation (LGI) en eindigen bij CVS.

Early Life Stress (ELS)

Stress vroeg in het leven heeft grote gevolgen. Stress in de baarmoeder heeft al invloed op de epigenetica. Als een baby of een kind in zijn vroege leven veel stress ervaart, zullen de stress-assen chronisch geactiveerd worden. Dat betekend dat het lichaam continu in een staat van vechten of vluchten is. Dat betekent dat het immuunsysteem actief is en er veel energie daarheen gaat. Overdag zou het immuunsysteem niet actief moeten zijn, tenzij je gaat vechten of vluchten natuurlijk. In de nacht doet het immuunsysteem een check up en daarna gaat het weer terug in zijn hok. ELS zorgt ervoor dat cortisol en andere hormoonspiegels niet meer genormaliseerd kunnen worden. Het omzetten van de vecht en vlucht hormonen gebeurd in de lever. Als de lever daar veel tijd en energie mee kwijt is heeft hij geen energie over om te ontgiften, een niet geheel onbelangrijk proces.

Chronische activatie van de HPA-as (stress-as) kost energie. Waar haalt het lichaam de energie vandaan? Ga je spijs verteren als je moet vluchten? Of voortplanten? Filosoferen? Nee natuurlijk niet! Deze processen krijgen daarom minder energie.

De rol van de barrières

Als je moet vechten of vluchten gaan de barrières open om water, natrium en glucose binnen te laten. Zo krijgt het lichaam energie voor de vecht en vlucht reactie. Hierbij gaan de poortjes in de darmen open, de tight junctions. Cortisol doet aan het einde van de reactie de poortjes weer dicht. Maar als de stress chronisch is dan zijn de cortisol levels niet genormaliseerd en blijven de poortjes soms open. Daarnaast speelt voeding een belangrijke rol bij het open zetten van de poortjes, gluten en caseïne kunnen namelijk zelf de poortjes open zetten. Als de poortjes te lang open blijven is er een grotere kans dat er pathogenen binnen komen en dat het aangeboren immuunsysteem geactiveerd wordt. De energie gaat dan naar het immuunsysteem wat ten koste gaat van de andere systemen.

CVS en LGI (Low Grade Inflammation)

LGI is een laaggradige ontsteking. Bij een ontsteking is het immuunsysteem actief. Waar haalt het immuunsysteem zijn energie vandaan? Bij een ontsteking zal het immuunsysteem glucose willen als energie bron omdat dit een snelle energieleverancier is. Het immuunsysteem haal de glucose uit de gluconeogenese in de lever. Bij de dit proces wordt glycogeen omgezet in glucose in de lever. Ook kunnen bepaalde eiwitten omgezet worden in glucose zoals valine, leucine, glutamine etc. Glutamine wordt bij veel processen gebruikt, als eiwit voor de darmen en de longen, om GABA te maken waarmee je de HPA-as tot rust brengt en als energiebron voor de hersenen. Bij een LGI staat alles in dienst van het immuunsysteem omdat het een kwestie is van overleven. Het immuunsysteem zal de glucose anaeroob, zonder zuurstof verbranden. Iemand met CVS zal daarom ook niet snel vet in de mitochondriën verbranden, wat ook weer zorgt voor minder energie.

De toxines in het bloed die via de darm naar binnen komen, kunnen makkelijk via de bloed hersen barrière bij de hersenen komen. Dan krijg je een neuro-inflammatie. De hersenen krijgen weinig energie wat zorgt voor cognitieve problemen, maar ook voor terugtrek gedrag. Net als bij een depressie zal je jezelf gaan terug trekken om energie te sparen. En nu zijn alle ingrediënten aanwezig voor het CVS.

Voeding en supplementen bij CVS

Gelukkig is er met goede voeding en supplementen wat te doen aan CVS. De eerste stap is het herstellen van de energie door het kweken van meer actieve mitochondriën en het tot rust brengen van de stress-as. Daarna moet er iets worden gedaan aan de toxines, het actieve immuunsysteem en het herstel van de barrières.

Het herstel van de energie verdeling

Om de energie verdeling te herstellen is het belangrijk dat er nieuwe mitochondriën worden aangemaakt. Dit kan je doen met het supplement PQQ. Daarnaast is het goed om even wat extra energie te krijgen, hierbij gebruik je ribose en magnesium. Natuurlijk kan je magnesium ook uit je voeding halen. Alle noten, avocado, bananen, zeewier, algen, zee voedsel etc. bevatten magnesium.

De stress-assen moeten tot rust. Je kan de stressbestendigheid vergroten met omega 3 vetzuren, vitamine D3 en de B-vitamines. De stress-as breng je onder andere tot rust met magnesium en GABA.

Toxines, immuunsysteem en het herstel van de barrières

Lactoferrine is een ontstekingsremmend eiwit wat het lichaam zelf aanmaakt, wat voorkomt in de borstvoeding. Het ruimt pathogenen op, zuigelingen krijgen zo’n 1 à 2 gram per dag binnen via de borstvoeding. De eerste stap tegen de toxines is het nemen van lactoferrine en als er minder toxines zijn dan kan het immuunsysteem naar huis. Bij het trainen van jouw armen maak je ook lactoferrine aan, dus push-ups en opdrukken zijn hiervoor goede oefeningen. Door nuchter te bewegen maak je stoffen aan die weer voor de aanmaak van lactoferrine zorgen. Probeer daarom eens 18 uur tussen twee maaltijden te laten, dit werkt ook goed tegen insulineresistentie die een rol speelt bij een actief immuunsysteem.

Tot slot moeten de barrières dicht. Hoe je dit kan doen lees je hier. Als de barrières dicht zijn kunnen er geen toxines binnen komen en hoeft het immuunsysteem niet actief te worden en alle energie te gebruiken.

CVS voeding

Goede vetzuren, voldoende eiwit, goede vezels en minder antinutriënten, kortom het Oer dieet. Hiervoor kan je kookboeken gebruiken zoals Oersterk koken of Oergondisch genieten. Met het Oer dieet weet je zeker dat de voedingsmiddelen binnen krijgt die je nodig hebt.

Essentiële olie bij CVS

Pepermunt is een olie waar je aan kunt denken bij energie. Voor het hardlopen is het heerlijk de kuiten in te smeren met pepermunt, vanwege het tintelende gevoel. Ik gebruik deze olie dan ook als afsluiter bij de bindweefselmassage bij cellulitis

Op dit artikel zijn de algemene voorwaarden van toepassing. De informatie in dit artikel is informatief van aard en niet bedoeld als persoonlijk medisch advies. Oerlogisch kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor: direct of indirect geleden schade die het gevolg zou kunnen zijn van het toepassen van de informatie en/of het wel of niet aanbieden van bepaalde informatie.

2 reacties op “CVS Chronisch Vermoeidheid Syndroom

  1. Hallo, uw uiteenzetting over cvs is allemaal toch zo herkenbaar. Enerzijds ben ik blij dat na 10 jaar zoeken ik uiteindelijk de duagnose heb gekregen. Anderzijds wil ik graag nog mijn levenskwaliteit verbeteren indien dat zou kunnen. Ik las dat u in Nederland werkt. Kan ik ook in België geholpen worden? Hoe begin ik aan mijn zoektocht?
    Alvast bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.