cupping

Cupping massage en therapie

Cupping massage en therapie

Massage met cups, cupping, is een manier van masseren die al eeuwenoud is. Cupping is een mooie massage techniek die kan worden gebruikt als aanvulling op andere massagetechnieken zoals: bindweefselmassage , sportmassage en/of triggerpointtherapie. Als je masseert gebruik je duwkrachten en door het ‘zuigen’ bij cupping gebruik je juist trekkrachten. Daarom is dit zo’n mooie aanvulling en wordt de massage ‘allround’.

Ik heb deze specialisatie gevolgd bij MYOS opleidingen , die bekend staan om hun vakkundige onderwijs.

De geschiedenis van cupping

Het is een methode die al eeuwenlang wordt toegepast door de Egyptenaren, Grieken en Chinezen. Cupping wordt dan met name ingezet bij koorts, verschillende pijnklachten en slangenbeten.

Op Google staat zelfs het volgende:

‘In de Ebers Papyrus(1550 voor Christus) werd al vermeld dat Wet Cupping gebruikt werd om vreemde/schadelijke stoffen uit het lichaam te verwijderen. Het werd geadviseerd door welbekende personen uit het verleden, waaronder: Hippocrates (Hippocrates is de grondlegger van de reguliere geneeskunde, een Griekse man uit Kos)’

De Chinezen maken gebruik van ‘fire cupping’. Bij deze vorm wordt gewerkt met glazen cups die door middel van vuur worden verwarmd. Door de warmte verandert de luchtsamenstelling en ontstaat het zuig-effect. Dit noem je dry-cupping. Daarnaast bestaat wet-cupping. Er wordt dan een sneetje in de huid gemaakt en doormiddel van de zuigkracht van de cup, wordt bloed, gif en pus verwijderd. Dit wordt in de Islamitische geneeskunde ‘hijama‘ genoemd (hjum is zuigen). Meridianen worden hierdoor ontdaan van stagnaties. Deze techniek is al meer dan 4000 jaar oud.

Hoe ga ik te werk

Als iemand komt met bijvoorbeeld schouderklachten, gaan we eerst samen bepalen welke massagetechniek het beste past. Zijn de schouderklachten fysiek  dan is bindweefselmassage in combinatie met cupping een goede optie. Indien de klachten eerder psychisch zijn, dan zou de Symphony of the Cells uitkomst kunnen bieden.

Voor de bindweefselmassage heb ik geen olie nodig, daarom zal ik daarmee beginnen. We eindigen dan met aanvullende cuppingtechnieken. Een massage met de cups betekent, net als met triggerpointtherapie, meewerken. De rug masseer ik niet terwijl je ligt, maar terwijl je op de bank zit. Op die manier kunnen we de spieren op rek brengen door beweging en de spier in aangespannen en ontspannen toestand massagen. Hiermee bereiken we samen het beste resultaat.