bloed laboratorium test

Bloed waarden testen in het laboratorium

Laboratorium testen

Soms is het handig om bij bepaalde klachten te kijken wat het bloed ons verteld. Micro-organismen gebruiken ijzer om zich te prolifereren. Het immuunsysteem weet dat en haalt bij de aanwezigheid van micro-organismen het ijzer uit het bloed. Een cliënt komt dan bij mij met klachten als vermoeidheid en de voorgeschreven ijzer tabletten van de huisarts, die werken niet. Dan is het handig om te kijken in het bloed.

Waarom een laboratorium test

Misschien voeden die ijzer tabletten wel het micro-organisme en zo blijft de vermoeidheid in stand. Bij dit voorbeeld gaan we kijken naar de ferritine en transferrine waardes. Ferritine haalt het ijzer uit het bloed, voor opslag en transferrine brengt ijzer in het bloed (transport).

Wat zegt het bloed

Als de ferritine waarden hoog zijn, dan wordt er veel ijzer uit het bloed gehaald voor opslag, mogelijk in opdracht van het immuunsysteem omdat er een micro-organisme is. Daarbij zijn dan de transferrine waarden laag, er wordt weinig ijzer teruggebracht in het bloed. Dit kan zomaar een doorgemaakte Borrelia infectie zijn waar
het immuunsysteem nog mee bezig is.

Als het HB goed is, en ferritine én transferrine beide laag, dan is er sprake van een eiwit te kort. En als het HB goed is, het ferritine laag en het transferrine juist hoog, dán is er sprake van een ijzer te kort. In dit geval is het handig om ijzer, de B-vitamines en vitamine C te nemen.

Meten is weten, laat het bloed spreken

Als organisch chemicus sta ik zeker achter deze uitspraak en daarom ben ik een samenwerking aangegaan met mijnlabtest. Een huisarts wil niet altijd naar het bloed kijken zoals ik en mijn cliënten dat willen, terwijl het bloed hele nuttige informatie kan geven. De uitslagen gebruik ik ter ondersteuning van mijn behandeling. Maar ook zonder dat je bij mij in behandeling bent, mag je laboratorium test aanvragen. Jouw uitslagen komen alleen bij mij als jij dat wil. En alleen als jij dat wil, kijk ik ernaar en bespreken we de uitslag.

Klik hier voor het maken van een afspraak voor een consult, als je vragen hebt over de testen of om de uitslag van het bloed (of speeksel) te bespreken.

Welke laboratorium testen kan je doen

Hier volgt een tabel met alle testen die je kan doen, het zijn er een hoop dus scrol er maar rustig doorheen.

Bloed testen

Volledig bloedbeeld Vitamine B profiel Insulineresistentie (Homa)
Totaal profiel XL Vegetariër profiel IJzer profiel
Sport profiel  Vitamine B12 Ferritine
Fooddetective intolerantie  Actief vitamine B12 (Holo-TC)  hs-CRP ontstekingen
Enforce Foliumzuur (B11) Cholesterol 
Antistoffentest corona virus Vitamine B2  Testosteron
Bloedsuiker (HbA1c)
Omega 3  Mineraal profiel
Vitamine D  Magnesium 
Vitamine D (1,25-OH) Cardio profiel (hart en vaten)
Vitamine K2 Lever en nieren
Vitamine A Schildklier profiel
Vitamine E TSH schildklier 

Speeksel testen

Hormonen man Cortisol profiel + DHEA
Hormonen vrouw Cortisol
Progesteron vrouw DHEA hormoon
Oestrogeen dominantie Vrij testosteron