tinnitus

Tinnitus en de overgevoelige stress-as

Om direct een afspraak te maken kan je:
bellen 06 21 20 14 15, WhatsApp-pen of mailen naar rosalie@oerlogisch.nl
Je kan ook een afspraak maken via boek een voedingsadvies of massage

 

Tinnitus en de overgevoelige stress-as

Een van de symptomen van ménière is tinnitus. 5 tot 25 % van de mensen met ménière hebben een SNP, dat is een aanpassing in de genen. Door deze aanpassing in de genen is de stress-as (HPA-as extra gevoelig). Dit had vroeger een voordeel, in tijden dat mensen snel moesten kunnen vechten of vluchten. Anno nu is een dergelijke overgevoelige HPA-as niet zo fijn.

De rol van de HPA-as bij tinnitus

Je hebt drie assen: de HPA-as (de stress as), HPG-as (gonaden as, hormoonhuishouding) en de HPT-as (thyroïd of schildklier as). Als de HPA-as aan staat, onderdrukt deze de andere twee assen. En als je zorgt dat de HPG-as weer up and running komt, dan hersteld deze as de andere twee. Hierbij kan je denken aan het verhogen van jouw libido.

Als iemand met een overgevoelige HPA-as in de vroege jeugd veel stress ervaart, zal deze as continu aan staan. Als de HPA-as continu aan staat, wordt ook het RAA-systeem geactiveerd. RAA staat voor “renine-angiotensine-aldosteronsysteem”. Dit systeem regelt de bloedruk en vocht- en elektrolytenbalans. Als je moet vechten of vluchten worden de bloeddruk en hartslag verhoogd met het RAA-systeem.

Nu hoeven we niet meer te vechten of vluchten, we ervaren bijna geen kortstondige stress meer waar de HPA-as eigenlijk voor bedoeld is. In onze huidige maatschappij ervaren we chronische stress in de vorm van werk, relatie en/of geld.

Glutamaat en tinnitus

Om te kunnen vechten of vluchten moet je helder van geest zijn, daarvoor gebruikt het lichaam glutamaat. Glutamaat gebruik je ook als je moet leren of opletten in de klas. Hoe werkt dat dan?

Activatie van de N-methyl-D-aspartaat-receptor door glutamaat zorgt ervoor dat calcium door het celmembraan kan. Calcium wordt in een cel mechanisme gebruikt om te leren of dingen te onthouden. Glutamaat heeft onder andere een NMDA-receptor in het oor. Als deze receptor continu “staat te loeien” omdat de HPA-as chronisch actief is, veroorzaakt dit tinnitus (oorsuizen).

Als de HPA-as chronisch geactiveerd wordt vanwege chronische stress, dan treden er veranderingen op in het membraan in het oor. En deze veranderingen veroorzaken ménière.

ménière

Behandelplan bij tinnitus

Het plan is gericht op:

  1. Het tot rust brengen van de HPA-as
  2. Stress reductie

Het tot rust brengen van de HPA-as

Om de HPA-as tot rust te brengen heb je GABA nodig, dit is een lichaamseigen stof. GABA is het feedbackmechanisme van het lichaam en wordt net als glutamaat uit glutamine gemaakt. Hiervoor gebruiken we het supplement cPNI-1U. Omdat dit niet alleen GABA-erge kruiden bevat, maar ook de drie assen weer in balans brengt. 

Calcium wordt gebruikt om spieren aan te spannen en als activator van processen. Magnesium heb je nodig om te ontspannen. Daarom is het belangrijk om naast cPNI-1U ook magnesium te gebruiken. Let er hierbij wel op dat de magnesium de actieve vorm van B6 bevat. B6 in de vorm van pyridoxine-HCl is toxisch. De metabool actieve vorm, pyridoxal-5-fosfaat is dat niet.

Om extra stress te voorkomen doordat er toxines het lichaam binnen komen via de darmen, is het raadzaam om de barrières te optimaliseren. Hier lees je hoe je jouw slijmvlies en flora kan verbeteren.

Stress reductie

Stress reductie kan op allerlei manieren. De bron van jouw stress uit je leven bannen lijkt de meest doeltreffende oplossing, maar is niet altijd even makkelijk. Gelukkig zijn er andere manieren voor stress reductie. Hierbij kan je denken aan yoga, mindfullness of een heerlijke massage.

Het gebruik van essentiële oliën bij tinnitus

Als je essentiële olie wil inzetten bij ménière, kan je denken aan de oliën die helpen om te aarden en te gronden. 

Zelf zou ik kiezen voor de Aroma Touch massage. Een massage brengt de HPA-as tot rust. 

Op dit artikel zijn de algemene voorwaarden van toepassing. De informatie in dit artikel is informatief van aard en niet bedoeld als persoonlijk medisch advies. Oerlogisch kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor: direct of indirect geleden schade die het gevolg zou kunnen zijn van het toepassen van de informatie en/of het wel of niet aanbieden van bepaalde informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.