Cholesterol voeding, supplementen en essentiële olie

Om direct een afspraak te maken kan je:
bellen 06 21 20 14 15, WhatsApp-pen of mailen naar rosalie@oerlogisch.nl
Je kan ook een afspraak maken via boek een voedingsadvies of massage

 

cholesterol

Wat is cholesterol, LDL, HDL  en wat betekent een “te hoog” cholesterol. Bestaat er “goed” of “fout” en wat is de functie. Allemaal vragen die bij je opkomen als het gaat om cholesterol. Mag je eieren eten, of juist niet, wat doen statines en hoe werkt dat. Kan je het cholesterol verlagen met voeding en welke essentiële olie kan je inzetten.

De functie van cholesterol

Het meeste cholesterol maakt het lichaam zelf aan in de lever. Omdat cholesterol zoveel belangrijke functies heeft, regelt het lichaam nauwkeurig hoeveel er zich in het bloed bevindt.

Cholesterol wordt samen met omega 3 gebruikt voor de aanmaak van ons celmembraan en vitamine D. Een soepel celmembraan is belangrijk voor een goede transport van stoffen in- en uit de cellen. Ook wordt cholesterol als bron gebruikt voor de  productie van galzuren.

Cholesterol als bouwstof

Cholesterol een belangrijke bouwstof voor steroïde hormonen, hierbij kan je denken aan cortisol. Maar het is ook de bouwstof voor de hormonen oestrogeen, progesteron en testosteron. Al deze hormonen hebben een “cholesterol skelet” en vervullen belangrijke functies in het lichaam.

Triglyceriden worden gebruikt als bron en opslagplaats voor energie in het lichaam. Als je hebt gegeten gaan de triglyceriden waarden omhoog.

Vetten

Als je denkt aan cholesterol, dan denk je aan vetten. Als jebloedwaarden worden gemeten, dan wordt er gekeken naar drie soorten vetten. LDL-cholesterol, HDL-cholesterol en triglyceriden.

Op de site van de hartstichting staat het volgende:

“Cholesterol is een vetachtige stof die in ons lichaam voorkomt in kleine bolletjes. Om het bolletje zit een laagje eiwit. Dit zorgt ervoor dat het cholesterol vervoert kan worden door het bloed”

Bij het vervoeren door het bloed spelen LDL en HDL een belangrijke rol.

Het verschil tussen LDL en HDL cholesterol

HDL en LDL zijn beide lipoproteïnen die het cholesterol transporteren, ze hebben een transport functie. Hierbij brengt het LDL de triglyceriden naar de weefsels en de cellen. Het HDL transporteert het vrije cholesterol uit de bloedbaan weer terug naar de lever. Ook transporteert het HDL antioxidanten.

Het HDL bestaat voor 20% uit cholesterol en voor 40% uit eiwit, het LDL bestaat voor 45% uit cholesterol en voor 25% uit eiwit. LDL transporteert 45% cholesterol en HDL maar 20%. Het LDL wordt vaak in verband gebracht met het dichtslippen van de aderen omdat het “plakt”, het bevat ook meer cholesterol. Daarmee wordt LDL als het “slecht” gezien. Het HDL heeft een opruim functie. Maar is dat plakken nu zo erg, wat is hier aan de hand.

Oxidatie van LDL

Als het LDL blijft plakken is dat nog niet eens zo erg, als het maar niet oxideert. Want als het gaat oxideren krijg je vrije radicalen en die geven schade aan het bloedvat. En als er schade is wordt het immuunsysteem actief. Als het immuunsysteem actief is gebruikt deze monocyten die schuimcellen produceren. En het zijn de schuimcellen van het immuunsysteem die ervoor zorgen dat het bloedvat steeds nauwer wordt.

Homocysteïne

Een bloedvat is van de binnenkant glad en als iets glad is dan blijft er moeilijk iets plakken. Hoe komt het dan dat LDL wel kan blijven plakken, dan zijn de bloedvaten aan de binnenkant een beetje “rafelig”. Door de rafelige bloedvaten is de kans groter dat LDL blijft plakken en dat het HDL het lastig kan opruimen.

In de homocysteïne cyclus wordt het aminozuur methionine omgezet via S-adenocyl-methionine in SAM. SAM is een zwavelhoudende aminozuur en die levert ons de CH3 groepjes voor methylatie. Je hebt deze CH3 groepjes nodig bij veel omzettingen in het lichaam, een hoog homocysteïne is ook niet erg, dan weet je zeker dat je CH3 groepjes hebt aangemaakt.

Het SAM wordt omgevormd in homocysteïne en een teveel aan homocysteïne zorgt voor de rafelige bloedvatwanden. Maar we zijn wel afhankelijk van de CH3 groepjes en daarom maken we SAM. Het homocysteïne kan weer omgevormd worden tot verschillende stoffen en daar heb je de B-vitamines voor nodig. B6, B12 en foliumzuur. Maar als je een tekort hebt aan deze B-vitamines, dan blijft de hoeveelheid homocysteïne te hoog en heb je grotere kans op schade aan de vaatwand. Een gezonde homocysteïne waarde is <7.

Wat betekent een te hoog cholesterol

Als we praten over een “te hoog” cholesterol, dan bedoelen we eigenlijk het LDL. Maar is dat nu eigenlijk wel zo slecht? Als het lichaam triglyceriden nodig heeft dan worden die in de lever gemaakt. Via het LDL worden deze triglyceriden naar de cel gebracht. Wat niet meer nodig is dat wordt met het HDL teruggebracht naar de lever. Wat is er nu aan de hand bij een te hoog LDL, waarom vraagt het lichaam zoveel triglyceriden?

De invloed van stress

Cholesterol is een reparatie stof en het neutraliseert bacteriën, virussen en toxinen. Je ziet dat bij stress of een laaggradige ontsteking het LDL verhoogt is. En eigenlijk is dat logisch, want stress, in wat voor vorm dan ook, zorgt altijd voor een ontstekingsreactie. Je lichaam maakt hierin geen onderscheidt tussen vluchten voor een leeuw of een te hoge hypotheek.

Cortisol

Acute stress geeft adrenaline en dat wordt gevolgd door cortisol. Adrenaline zorgt dat je kan vechten of vluchten en cortisol eindigt deze reactie. Cholesterol is een bouwstof van deze stress hormonen, dus als er stress is dan wordt het cholesterol verhoogt. Maar bij chronische stress gebeurd er niet ineens wat anders, er blijft nog steeds adrenaline en cortisol gemaakt.

Cortisol wordt geproduceerd in de bijnieren en als we langdurige stress hebben en veel cortisol aanmaken, kunnen de bijnieren dit niet meer bijhouden. Dan zien we dat de bijnieren op een gegeven moment zeggen ik kan dit niet meer of ik ben er resistent voor geworden. Dit werkt voor cortisol net zo als voor insuline, dan worden de receptoren ongevoelig. We hebben dan misschien geen te kort aan cortisol, maar zijn resistent geworden.

Wat zeggen de bloedwaardes

Als het cholesterol gemeten wordt dan wordt er gekeken naar het HDL, LDL, de triglyceriden en het totaal cholesterol. Het totaal cholesterol zegt eigenlijk niet zoveel, behalve dat het blijkbaar nodig was om even wat extra aan te maken.

Dan willen we weten hoe het zit met HDL en LDL, LDL plakt en HDL maakt het schoon, daarom is meer HDL belangrijk. Maar LDL plakt als het gaat oxideren en als de bloedvaten rafelig zijn, dus als we zorgen dat dit niet gebeurd, maakt een beetje meer LDL niet uit.

Dus eigenlijk zoeken we naar een goede verhouding van triglyceriden en HDL. Omdat triglyceriden  in het bloed gevaarlijk zijn, die moeten naar de weefsels of terug naar de lever. En wie moet ze terugbrengen naar de lever, dat is het HDL.

Statines en rode gistrijst

Een statine en rode gistrijst doen eigenlijk hetzelfde. Alleen heeft rode gistrijst nog een paar extra positieve eigenschappen. Statines zijn veel sterker dan rode gistrijst. Een statine blokkeert het enzym wat nodig is voor de synthese van cholesterol en rode gistrijst remt het af. Hiermee wordt de aanmaak verlaagd.

We zijn op zoek naar een normale cholesterol huishouding. Omdat het LDL kan oxideren en aan de wand van een rafelige bloedvat kan plakken, verlagen we het cholesterol met statines. Statines geven na langdurig gebruik vaak vervelende bijwerkingen. Daarbij weten we nu ook hoe belangrijk cholesterol is voor ons lichaam en moet je jezelf afvragen of je het wel wil verlagen.

Op dit moment is rode gistrijst helemaal hot. Als we kijken in de monografie dan staat er dat het inderdaad een verlaging van het LDL cholesterol geeft en de triglyceriden. Maar wat ook interessant is, dat het verlaging geeft van hsCRP, dat heeft te maken met ontstekingen. Het werkt als een antioxidant, geeft remming van atherosclerose doordat het ontsteking verminderd en er minder schuimcellen ontstaan. Tot slot geeft het ook vermindering van de insuline resistentie.

Q10

Door het blokkeren of remmen van het enzym dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van cholesterol, wordt ook de aanmaak van Q10 verlaagd. En een te kort aan Q10 geeft klachten als spierpijn en vermoeidheid. Q10 is namelijk de sleutel in de energiehuishouding. Statines zelf zijn niet zo erg, vaak zijn het de bijwerkingen waar mensen last van hebben. En daarom is het belangrijk om bij de statines of rode gistrijst ook Q10 te nemen.

Voeding

Een klein deel van het cholesterol krijg je binnen via onze voeding. Het meeste cholesterol maakt het lichaam zelf aan in de lever. Er wordt gezegd dat eieren het cholesterol verhogen, maar is dat nu wel zo? Als je drie eieren per dag eet, geeft dat geen verhoging van het LDL, maar wel verhoging van het HDL. En dat is juist goed, want het HDL transporteert het teveel aan cholesterol in het bloed terug naar de lever. Wanneer je heel veel koolhydraten eet, geeft dit een enorme stijging van het cholesterol. De triglyceriden in het bloed stijgen en we gaan proberen dit te transporteren.  Als je minder suiker eet heeft dit geen effect op het LDL, wel op het HDL dat verhoogt iets. Minder suiker eten heeft dus zeker een positief effect.

Het effect van insulineresistentie

Maar wat als je nu insulineresistent bent? En de suiker niet naar de cellen kan? Dan maakt het lichaam hier vet van en dan blijven de triglyceriden waarden ook hoog omdat de energie hierin wordt opgeslagen. En met hoge triglyceriden waarden zijn de LDL en HDL waarden ook hoog. Conclusie, om het LDL te verlagen is een mindere suiker inname belangrijk. Dus eigenlijk moeten we ons niet druk maken over de inname van vet, maar over de inname van koolhydraten en het oplossen van de insulineresistentie.

Supplementen

Belangrijke supplementen voor een gezonde cholesterolhuishouding zijn:

  • Vitamine E
  • B-vitamines (B6, B12 en foliumzuur)
  • Omega 3
  • Vitamine D3
  • Rode gistrijst + Q10

Vitamine E zorgt ervoor dat het LDL niet oxideert. De B-vitamines zorgen ervoor dat het homocysteïne wordt omgezet zodat het geen schade geeft aan de bloedvaten. Omega 3 en vitamine D helpen bij stress, mega 3 vetzuren zijn de basis voor vloeibare celmembranen. Vitamine D3 zorgt voor een betere receptor gevoeligheid, wat goed is bij insuline- en eventuele cortisolresistentie. Rode gistrijst zorgt  voor een betere verhouding van HDL/LDL en HDL/triglyceriden. Q10 neem je bij de rode gistrijst om spierpijn en vermoeidheid tegen te gaan.

Daarnaast is het belangrijk de andere vette vitamines óók te nemen omdat deze minder kunnen worden aangemaakt doordat de statines het cholesterol verlagen. De andere vette vitamines zijn vitamine A en K2. Bij het gebruik van bloedverdunners is het wel raadzaam eerst de arts te raadplegen over het slikken van vitamine K2.

Essentiële olie

Omdat stress de grootste oorzaak is van een hoog cholesterol, zou ik gaan voor Aroma Touch massage of een SotC  behandeling. Massage is altijd fijn en zorgt voor de aanmaak van veel stress verlagende stoffen. Als je de massage combineert met de oliën van doTERRA, zal dit een mooi effect geven.

Op dit artikel zijn de algemene voorwaarden van toepassing. De informatie in dit artikel is informatief van aard en niet bedoeld als persoonlijk medisch advies. Oerlogisch kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor: direct of indirect geleden schade die het gevolg zou kunnen zijn van het toepassen van de informatie en/of het wel of niet aanbieden van bepaalde informatie.

2 reacties op “Cholesterol voeding, supplementen en essentiële olie

    1. Ik gebruik alles van Bonsan omdat bij deze supplementen het altijd klopt. De vis is van het MSC keurmerk en de capsules bevatten vitamine E tegen de oxidatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.