magnesium en visolie bij chagrijnig kind

Chagrijnig kind? Magnesium en visolie helpen

Om direct een afspraak te maken kan je:
bellen 06 21 20 14 15, WhatsApp-pen of mailen naar rosalie@oerlogisch.nl
Je kan ook een afspraak maken via boek een voedingsadvies of massage

 

Chagrijnig kind? Magnesium en visolie helpen. De oorzaak van het chagrijnig zijn ligt in de darmen. Hier kun je wat aan doen. Als tussenoplossing geef je magnesium en visolie. Hierdoor wordt het kind rustig en flexibeler. Dat zorg in ieder geval dat de ochtenden rustig verlopen. Zonder katten en snauwen.

Chagrijnig kind? Magnesium en visolie helpen hierbij

magnesium en visolie bij chagrijnig kind

Hoe magnesium en visolie helpen bij een chagrijnig kind. Bijna standaard word ik in de ochtend door Rowan uitgemaakt voor “rot mens”. Als ik vraag of ze zich aan wil kleden krijg ik als antwoord een snauw. Haar haren mogen niet gekamd want ik ben een rot moeder die haar altijd pijn doet. Haar zus moet het ontgelden, want als die langs haar zusje wil lopen wordt ze afgekat. Helaas laat haar zus dit niet op haar zitten en kat gewoon lekker terug. Wat resulteert in een ochtend met chagrijnige kinderen.

Waarom zo chagrijnig?

Rowan haar gekat kan verschillende oorzaken hebben. Te weinig slaap, al betwijfel ik dat. Ze ligt als bijna zeven jarige om acht uur in bed en slaapt totdat ze vanzelf wakker wordt ergens tussen zeven uur en half acht. Geprikkelde darmen geeft ook een  geprikkeld kind. Nu we de gluten bij haar zoveel mogelijk schrappen is ze al een stuk minder geprikkeld. Maar wat kunnen we nog meer doen? Je gevoel zit ook in je buik, ik voel spanning altijd in mijn buik. Dat komt omdat 80 tot 90% van de serotonine zich in het maag darmkanaal bevind. En serotonine is het hormoon waar je blij van wordt. Doordat Rowan haar darmen nog niet optimaal zijn, lijkt het erop dat haar serotonine aanmaak ook minder is

Serotonine in de darmwand

Serotonine wat is dat eigenlijk? Een groot deel van de serotonine bevindt zich in het maag- darmkanaal waar het meehelpt bij de spijsvertering. Daarnaast is serotonine een boodschapper stof (neurotransmitter) en betrokken bij het doorsturen van boodschappen van de hersenen naar de darmen. Als dit goed werkt dan ben je doorgaans blij, maar als dit verstoord is dan kan dat zich uiten in geprikkeld gedrag en zelfs in depressies. Rowan is bijna zeven een depressie lijkt mij sterkt, maar dat er in de darmen iets nog niet goed zit dat is wel duidelijk.

De darmwand is een belangrijke opslagplaats dopamine en serotonine. Dopamine speelt een grote rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn. Serotonine heeft o.a. invloed op onze stemming, slaap, eetlust en seksuele activiteit. Ook speelt serotonine een rol in de verwerking van pijnprikkels en is serotonine een regulator van het dopamine systeem. In de hersenen zijn zenuwbanen aanwezig die gevoelig zijn voor deze neurotransmitters om ons op die manier deze gevoelens te laten ervaren.

Magnesium nodig voor de aanmaak van serotonine

Het hormoon serotonine wordt aangemaakt in je hersenen. Hierbij worden tryptofaan en 5HTP (5-Hydroxytriptofaan) omgezet in serotonine. Voor deze omzetting is magnesium nodig. Daarnaast hebben alle cellen in je lichaam een celmembraan, de buitenkant van de cel. Dit membraan bestaat onder andere uit de omega 3 vetzuren EPA en DHA. Deze vetzuren zorgen ervoor dat je celmembraan vloeibaar is en daarmee ook flexibel. Hoe flexibeler de cel, des te makkelijker neurotransmitters in en uit de cel kunnen. Maar ook hoe flexibeler je cellen zijn, des te flexibeler ben jij.

Magnesium en visolie in de ochtend geeft een vrolijk kind

De vetzuren EPA en DHA bevinden zich in vette vis. Magnesium zit veel in spinazie, noten en rauwe cacao. Ik geloof niet dat mijn kind in de ochtend zalm met spinazie en wat noten gaat eten. Daarom krijgt ze de magnesium en omega 3 met supplementen. Ik los een half zakje, 200mg, magnesium op in water. Dat water gebruikt ze om haar visolie capsules te nemen. Daarvan krijgt ze er 3 waardoor ze 600mg EPA binnen krijgt. Het resultaat is wonderlijk, want ik ben al een paar dagen niet voor “rot mens” uitgemaakt. De ochtend verloopt nu in rust en vrede wat zorgt voor een goede start van de dag voor het hele gezin. Natuurlijk blijven we aan de darmen werken want als die weer hersteld zijn dan kan het lichaam het weer zelf regelen. Dit is een tussen oplossing om voor wat rust te zorgen.

Vind je de illustratie leuk? Deze is gemaakt door Matt van Illumatie. Voor BunBun albums  klik hier

Op dit artikel zijn de algemene voorwaarden van toepassing. De informatie in dit artikel is informatief van aard en niet bedoeld als persoonlijk medisch advies. Oerlogisch kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor: direct of indirect geleden schade die het gevolg zou kunnen zijn van het toepassen van de informatie en/of het wel of niet aanbieden van bepaalde informatie.

14 reacties op “Chagrijnig kind? Magnesium en visolie helpen

    1. Voor mijn oudste kinderen magnesium van golden naturals en daarvan krijgen ze 400 tot 1200 mg per dag. Minimaal 400 en soms geef ik 800. Mijn dochter neemt soms zelf nog voor het slapen gaan eentje van 400mg. Voor mijn jongste dochter gebruik ik magnesium capsules van 400mg, die maak ik open en doe dat door haar eiwit shake of door de yoghurt. Visolie wisselt, ik wil dat ze zo’n 800-1200mg EPA binnen krijgen en ik koop meestal bij ons op de markt bij VENAV. Hij heeft een pot visolie van Golden naturals voor € 25,-. Soms ga ik naar de tuinen en soms van Bonusan. Of als ik op internet een goede aanbieding vind voor een mooie prijs doe ik dat.

  1. Onze dochter (9,5) is hoog sensitief en kan ook enorm schommelen in haar buien.
    Slaapt gemiddeld ook van 20.00-07.00 tijdens schooldagen. Ze is heel slim en ook dat zit haar regelmatig in de weg. Ze krijgt magnesiumpoeder van Viridian en vitamine D3. Visolie heb ik nog niet geprobeerd maar dat is misschien ook nog een optie dus?

    Onze dochter heeft heel veel baat bij behandelingen bij de osteopaat (2x per jaar ongeveer) en mijn schoonzus doet quasha bij haar. Beide behandelen met name haar lever daar zit bij haar vaak het “probleem” en komen de heftige reacties vandaan. (de uitspraak “iets op je lever hebben” is dan echt van toepassing…).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.