chronisch pijnsyndroom

Chronisch pijnsyndroom ofwel fibromyalgie

Om direct een afspraak te maken kan je:
bellen 06 21 20 14 15, WhatsApp-pen of mailen naar rosalie@oerlogisch.nl
Je kan ook een afspraak maken via boek een voedingsadvies of massage

 

Chronisch pijnsyndroom ofwel fibromyalgie. Fibromyalgie wordt gekenmerkt door: onvindbare ontstekingen, pijn en vermoeidheid. Men noemt het ook wel het chronisch pijnsyndroom. Ik zal uitleggen wat pijn is en welke rol de hersenen hierbij spelen. Ook gaan we kijken naar de rol van serotonine bij fibromyalgie. Als je wilt weten wat je met verandering van voeding, supplementen en essentiële olie kan bereiken bij fibromyalgie klik dan hier

Chronisch pijnsyndroom – fibromyalgie

Om te zien wat de pijn veroorzaakt moeten we de film van fibromyalgie terugdraaien. Eerst maar eens kijken wat Google erover zegt:

Wat zegt Google over het chronisch pijnsyndroom?

Fibromyalgie (FM) betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren. Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd. Het komt voor bij ongeveer twee op de honderd volwassenen, vooral bij vrouwen.

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom bestaande uit algemene spierpijn en spierstijfheid gepaard gaande met (soms extreme) vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijnen, angsten, depressies, allergieën, concentratie- en geheugenstoornissen, temperatuurverhogingen en darmklachten. Deze aandoening komt vooral voor bij vrouwen in de leeftijdscategorie van 20 tot 60 jaar.”

De belangrijkste woorden in dit stukje zijn pijn, vermoeidheid en darmklachten. Om de bovengenoemde symptomen te kunnen verklaren gaan we eerst kijken naar de rol van serotonine.

Serotonine en fibromyalgie

Fibromyalgie hoort bij een meer serotonerge persoonlijkheid. Iemand met een serotonerge persoonlijkheid leeft in het hier en nu. Vrouwen hebben eerder dan mannen een serotonerge persoonlijkheid. Deze vrouwen zorgen voor het huis en de kinderen terwijl de mannen, meer dopaminerg, van huis zijn en jagen. De fibromyalgie vrouwen zijn zeer alert op gevaar, het zijn de “pas op, kijk uit, niet doen want dan val je en doe je jezelf pijn”- moeders. Deze extra alertheid zorgt ervoor dat de stress as continu geactiveerd is.

De symptomen die horen bij fibromyalgie zoals vermoeidheid, pijn, darmklachten, depressie en hoofdpijn zijn gekoppeld aan een serotonine te kort. Als voorbeeld: om te kunnen inslapen heb je melatonine nodig. Serotonine moet worden omgezet in melatonine via tryptofaan. Maar als er stress is elders in het lichaam, wordt er geen melatonine gemaakt-, maar cortisol, de antagonist van melatonine. Als het cortisol niveau hoog is in de avond slaap je moeilijk in.

De rol van de darmen bij fibromyalgie

Serotonine wordt voor het grootste deel in de darmen aangemaakt. Hiermee breng je de stress-as tot rust. Als je stress hebt dan gaan de poortjes (tight juncions) in de darmen “open” om glucose, water en natrium binnen te laten. Deze stoffen zijn nodig bij een stress reactie. Het lichaam reageert op stress alsof het moet vechten of vluchten. Als de stress chronisch wordt, dan blijven de tight junctions open en komen er toxines binnen. Als de darmen geprikkeld zijn door verkeerde voeding, denk hierbij aan granen, dan wordt er ook minder serotonine aangemaakt. Een veel gehoord symptoom bij fibromyalgie is obstipatie. Dit kan natuurlijk verschillende oorzaken hebben, zoals te weinig vocht of onvoldoende vezels. Maar om je goed te kunnen ontlasten moet je ook ontspannen en daar heb je serotonine (en magnesium) voor nodig.

Als het immuunsysteem actief wordt in de darm, dan wordt het zogenaamde “IDO-pathway” geactiveerd. Dit is een manier van het immuunsysteem om zijn werk te doen. Normaal wordt tryptofaan gebruikt om serotonine te maken. Maar bij een actief immuunsysteem als het IDO-pathway wordt geactiveerd, dan wordt tryptofaan omgezet in kynuerine en zal er minder serotonine worden gemaakt. Serotonine is nodig om de stress as tot rust te brengen, maar ook om bijvoorbeeld goed te slapen.

Ook hieruit blijkt het belang van gezonde darmen. Hoe jij jouw slijmvlies en flora kan verbeteren lees je hier.

Vitamine B3

Bij de omzetting van tryptofaan in serotonine of dopamine is vitamine B3 nodig. Tryptofaan heb je nodig om serotonine te maken. Mensen met een tekort aan vitamine B3 zullen ook minder serotonine aanmaken. De belangrijkste symptomen van iemand met een B3 te kort zijn: vermoeidheid, moeilijk slapen (serotonine tekort), ruwe huid, rode gladde ontstoken tong en misselijkheid (omdat B3 nodig is voor de aanmaak van maagzuur). Vitamine B3 is belangrijk voor het normaal functioneren van het immuunsysteem en voor de energie productie.

Pijn als belangrijkste symptoom van fibromyalgie

De hersens kunnen een aantal signalen geven, zoals pijn, vermoeidheid, koud, warm, honger, dorst. Pijn is een signaal wat hoort bij weefselschade, maar bij fibromyalgie is er geen schade, er is ook geen ontsteking. De aandacht die de pijn krijgt speelt ook een rol, als de omgeving steeds vraagt “hoe gaat het”. De hersens registreren bijvoorbeeld te weinig zuurstof of hitte. De pijn moet een gedragsverandering bewerkstellen, een beweging zoals het terugtrekken van je vinger bij de hete kachel. Iemand die 5x per dag eet heeft ook honger, omdat de honger, een energie te kort, is opgeslagen in de neuromatrix.  Er zal worden gekeken of de beweging of het gedrag past bij het signaal.

De pijn kan veroorzaakt worden door een serotonine te kort op de gevaar receptoren, serotonine is een angst demper. Als een baby huilt, pakt de moeder de baby op en wrijft over de rug. Op deze manier wordt serotonine aangemaakt en komt de stress-as van de baby tot rust. Pijn is een hardware programma, je kunt altijd pijn produceren. Het is een meta emotie die vraagt om een gedrags verandering. Pijn is het gevolg van iets wat je wilde voorkomen, maar wat niet is gelukt. Onsuccesvol problemen oplossen lijdt tot wanhoop en dat kan resulteren in pijn.

De rol van de hersenen bij pijn

Uiteindelijk besluiten de hersens of het symptoom pijn er is en of het beëindigd mag worden. Pijn wordt chronisch als je de hersens leert dat het pijn mag doen. Iemand met chronische pijn in de knie waar geen schade meer is, zou moeten gaan hardlopen in het bos en dan de bomen tellen. Dan heeft deze persoon geen pijn meer in de knie, want je kunt niet tellen en pijn hebben tegelijk, dat kunnen de hersens niet. Op deze manier overschrijf je het oude pijn programma. Bewegen door de pijn heen is belangrijker dan niet bewegen. Probeer duw bewegingen te maken. Dus handen tegen elkaar drukken, squatten, opdrukken. Trampoline springen is ook een goede manier om te bewegen. En dan niet 20 minuten achter elkaar, maar een paar keer per dag een paar minuten.

Energiehuishouding

Vermoeidheid is het waarnemen van een gevaar dat er nu niet meer is. De vermoeidheid is een bescherming mechanisme. Als je moe bent ga je, als het goed is, in bed liggen om bij te slapen, je trekt je terug en herstelt de energie balans. Dit is niet om je te pesten, maar zodat je niet dood gaat als er echt gevaar is en je van vermoeidheid niet kunt vluchten. Anno nu nemen we als we moe zijn een extra kop koffie, alsof we een cafeïne te kort hebben in plaats van een slaap te kort.

Als het energie niveau laag is, dan is de pH van je serum laag en de ook de hoeveelheid zuurstof in je bloed. Daarom ga je gapen als je moe bent, in de hoop dat er wat extra zuurstof naar de hersens komt. Bij fibromyalgie is er altijd een probleem met de energiehuishouding. De gevolgen hiervan zijn onder andere slaapproblemen, depressie en niet willen bewegen. Glucose wordt in de citroenzuurcyclus omgezet in ATP (energie). Maar alleen als er voldoende zuurstof is anders wordt het omgezet in lactaat, de zuurrest van melkzuur. Zuurstof heb je ook nodig om vet te kunnen verbranden en de hoeveelheid ATP die vrijkomt bij vetverbranding is veel groter dan die bij glucose verbranding. Om met zuurstof te kunnen verbranden heb je weer mitochondriën nodig, de energie centrales in het lichaam.

Fibromyalgie voeding, supplementen en essentiële olie

Als je wilt weten wat je met andere voeding, supplementen en essentiële olie kan bereiken bij fibromyalgie klik dan hier

Op dit artikel zijn de algemene voorwaarden van toepassing. De informatie in dit artikel is informatief van aard en niet bedoeld als persoonlijk medisch advies. Oerlogisch kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor: direct of indirect geleden schade die het gevolg zou kunnen zijn van het toepassen van de informatie en/of het wel of niet aanbieden van bepaalde informatie.

Eén reactie op “Chronisch pijnsyndroom ofwel fibromyalgie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.