Multiple Sclerose

Multiple Sclerose voeding, supplementen en essentiële olie

Om direct een afspraak te maken kan je:
bellen 06 21 20 14 15, WhatsApp-pen of mailen naar rosalie@oerlogisch.nl
Je kan ook een afspraak maken via boek een voedingsadvies of massage

 

Multiple Sclerose is een neurodegeneratieve ziekte waar we het meeste van weten. De behandeling is erop gericht het immuunsysteem te onderdrukken, maar is dat wel de juiste benadering? Wat als we nu eens kijken vanuit ons immuunsysteem. Waarom valt het aan en is dat logisch? Kunnen we het immuunsysteem leren dat het niet hoeft aan te vallen? Daarvoor moeten we eerst eens kijken naar wat er gebeurt in het hoofd bij deze ziekte.

Multiple Sclerose voeding, supplementen en essentiële olie

Wat zegt Google over Multiple Sclerose:

Multiple Sclerose is een auto-immuunziekte. Het kenmerk van auto-immuunziekten is dat het immuunsysteem (het afweersysteem van het lichaam tegen virussen, bacteriën en infecties) eigenlijk iets te goed werkt en eigen weefsel aanvalt. De aanvallen van het immuunsysteem op de myelineschede veroorzaken schade. Deze schade verstoort de communicatie tussen de hersens en de rest van het lichaam en dit geeft klachten zoals: tintelingen, branderigheid, pijn, (gedeeltelijk) verlies van het gezichtsvermogen, coördinatie problemen enz.

De orthomoleculaire behandeling is er op gericht om het immuunsysteem te vertellen dat het niet hoeft aan te vallen. We kijken door de ogen van het immuunsysteem. Dit is een manier van kijken die zou kunnen werken. Doe dit wel altijd onder begeleiding van een PNI therapeut.

De belangrijkste vraag is: waarom valt het immuunsysteem lichaamseigen weefsel aan? Om hier een goed antwoord op te krijgen zal ik eerst wat moeilijke woorden uitleggen.

Multiple Sclerose – myelineschede

Neuronen in de hersens hebben axonen (zenuwen) en die zijn bekleed met een myelineschede. De schede zit vast aan de zenuw en voedt deze. Op de schede zitten verschillende antigenen die vertellen het immuunsysteem dat de schede van ons is en niet aangevallen mag worden.

Bij Multiple Sclerose zijn er een aantal dingen veranderd. De myelineschede ligt los doordat de verbindingsstukjes met de schede weg zijn en hierdoor is het lichaamsvreemd weefsel geworden. Het immuunsysteem heeft twee hits nodig om aan te vallen, het losliggen alleen zorgt daar niet voor. De antigenen worden niet herkend door het immuunsysteem. Je zou kunnen zeggen dat ze een “hoedje” op hebben. Er zijn  verschillende hoedjes: een citrulline hoedje, een gluten en caseïne hoedje en een Neu5GC hoedje.

Multiple Sclerose – Neu5AC en Neu5GC

Neu5AC is een molecuul wat in de menselijke cel voorkomt, vooral in het brein. In andere zoogdieren (waarvan we producten eten zoals koe, varken, geit enz.) vinden we in de cellen niet alleen Neu5AC maar ook Neu5GC. De functie van beide moleculen is het aantrekken van goede bacteriën voor het zoogdier. Maar Neu5GC trekt bacteriën aan die goed zijn voor een koe en niet voor een mens. Tot zo’n 3 miljoen jaar geleden kon de mens ook Neu5GC aanmaken, helaas zijn we dit vermogen kwijtgeraakt.

Als je zuivel en zoogdierenvlees eet krijg je Neu5GC binnen. Omdat de moleculen zo op elkaar lijken én omdat wij vroeger óók Neu5GC konden aanmaken, kan het gebeuren dat je lichaam Neu5GC in de cellen inbouwt. Op molecuul niveau verander je dan in een koe of een varken. Omdat Neu5GC andere bacteriën aantrekt dan Neu5AC krijg je daardoor de verkeerde bacteriën binnen. Helaas reageert je immuunsysteem  niet altijd op deze bacteriën doordat het Neu5GC líjkt op ons lichaamseigen Neu5AC. Via Neu5GC kunnen verkeerde bacteriën het lichaam binnen komen zoals de Borrelia bacterie. Je zou kunnen zeggen dat Neu5GC een Trojaans paard is.

Multiple Sclerose – Citrulline

Citrulline is een aminozuur wat de ATP (energie) productie stimuleert en afvalstoffen uit het bloed verwijdert. Citrulline bevindt zich ook in de myelineschede. Bepaalde bacteriën zorgen voor de productie van citrulline, met name slechte bacteriën in de mond. Als citrulline in de bloedbaan komt gaat je immuunsysteem antistoffen maken tegen citrulline. Bij mensen met Multiple Sclerose net als bij mensen met  reumatoïde artritis zijn deze antistoffen te meten in het bloed.

Als we dan kijken door de ogen van het immuunsysteem is het niet verwonderlijk dat het immuunsysteem de myelineschede aanvalt. Hij ligt én los én de antilichamen die hebben hoedjes op waardoor het immuunsysteem ze niet herkent als lichaamseigen.

Multiple Sclerose – risicofactoren

Roken dwingt het immuunsysteem tot de productie van citrulline en daarmee is roken een risicofactor.

Citrulline wordt in de nacht geproduceerd door de bacteriën in de mond. Paradontale problemen, amalgaan vullingen en wortelkanaalbehandelingen zorgen voor extra bacteriën die citrulline produceren. Het is daarom belangrijk dat de mond goed schoon is.

Geregelde zwangerschappen zijn ook een risico factor. Als je zwanger bent is  het immuunsysteem minder actief, anders zou het de baby aanvallen. Na de zwangerschap, als het immuunsysteem 9 maanden is onderdrukt wordt het over actief.

Natuurlijk is het eten van zoogdieren producten of het nu gaat om vlees, melk of kaas een  risicofactor. Want alle zoogdier producten bevatten Neu5GC. De hoeveelheid kan wel per product verschillen, geitenkaas bevat bijvoorbeeld veel meer Neu5GC dan koeienkaas. Alleen roomboter bevat geen Neu5GC.

Granen en zuivel zijn verantwoordelijk voor het gluten en caseïne hoedje . Het hoedje zorgt ervoor dat het immuunsysteem aanvalt omdat het denkt dat het lichaamsvreemd is. Deze hoedjes zijn een extra trigger voor het immuunsysteem.

Een onafhankelijke Multiple Sclerose risico factor

Een vitamine D te kort is een onafhankelijke risico factor. Sommige mensen hebben dankzij een verandering in het DNA een verminderde gevoeligheid voor vitamine D. Lang geleden was er met name in Friesland de zwarte pest, een virus. Om hiertegen te beschermen was het nodig minder gevoelig te zijn voor vitamine D zodat het virus bestreden kon worden. In Afrika maakt dit niet uit omdat je daar genoeg vitamine D binnen krijgt via de zon. Vitamine D beschermt namelijk tegen bacteriën en is daarmee juist belangrijk voor mensen met Multiple Sclerose.

Multiple Sclerose – voeding

Neu5GC, granen en caseïne

Om te beginnen moet de Neu5GC uit het lichaam. Het loslaten van de myelineschede wordt hierdoor veroorzaakt. Ook trekt Neu5GC verkeerde bacteriën aan. Om het uit je lichaam te krijgen moet je 3 tot 7 maanden uittrekken, maar dan moeten er tussentijds geen zoogdieren producten meer worden gegeten.

Alle granen moeten vermeden worden ook spelt en quinoa (een peulvrucht). Glutenvrij eten is geen oplossing. Geen granen nemen tijdens het behandel traject.

Citrulline

De mond moet schoon want slechte mondbacteriën produceren citrulline. Amalgaanvullingen kun je laten vervangen door biologische vullingen. Om te kijken of de mond gezond is kun je vlossen of stoken. Als het bloedt, dan voor het slapen gaan flossen tot het tandvlees en daarna het tandvlees poetsen met mond-probiotica op de tandenborstel en daarmee gaan slapen.

Stoppen met roken is wel handig omdat roken het immuunsysteem dwingt citrulline te maken.

De ultieme oplossing zou zijn als het immuunsysteem de citrulline accepteert als lichaamseigen. Maar hoe doe je dat? Citrulline zit ook in watermeloen. Door watermeloen te nemen met bepaalde probiotica leer je het immuunsysteem dat citrulline niet  gevaarlijk is. De probiotica zegt tegen het immuunsyseem dat het lichaamseigen is door de productie van bepaalde immuun cellen. Neem nooit zomaar de watermeloen doe dit altijd onder begeleiding van een PNI therapeut.

Wat mag je dan wél eten?

Nu lijkt het natuurlijk alsof je niets meer kan eten omdat we gewend zijn veel zoogdier producten en granen te eten. Het makkelijkste is om oer te eten. Dan eet je geen granen, zuivel, zoogdierenvlees of nachtschade producten. Waarschijnlijk krijg je door het oer eten zoveel energie en voel je jezelf zo lekker, dan wil je geen zoogdieren of granen meer. Noten, vis, vogels, eieren, schaal en schelpdieren kunnen allemaal gegeten worden. Ketogeen eten is een optie, maar maak het jezelf niet te moeilijk.

Multiple Sclerose – essentiële olie

Een olie die ingezet kan worden als ondersteuning bij Multiple Sclerose is de wierook olie. Deze olie kan gebruikt worden in de diffuser of onder de voeten.

Op dit artikel zijn de algemene voorwaarden van toepassing. De informatie in dit artikel is informatief van aard en niet bedoeld als persoonlijk medisch advies. Oerlogisch kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor: direct of indirect geleden schade die het gevolg zou kunnen zijn van het toepassen van de informatie en/of het wel of niet aanbieden van bepaalde informatie.

 

 

 

Eén reactie op “Multiple Sclerose voeding, supplementen en essentiële olie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.