spierscheur

Spierscheur voeding, massage en essentiële olie

Om direct een afspraak te maken kan je:
bellen 06 21 20 14 15, WhatsApp-pen of mailen naar rosalie@oerlogisch.nl
Je kan ook een afspraak maken via boek een voedingsadvies of massage

 

Een spierscheur is een vervelende blessure. Goede voeding is hierbij erg belangrijk. Er moet weefsel worden opgebouwd en je wilt niet dat het een zwakker plek blijf. Daarnaast hebben een (lichte)massage en essentiële olie hebben ook een positief effect op de spierscheur.

Spierscheur in verschillende gradaties

Bij een spierscheur is masseren niet wenselijk. In sommige gevallen moet er zelfs geopereerd worden om de spier weer aan elkaar te krijgen. Een spierscheur kent verschillende gradaties.

Als er minder dan 10% van het weefsel beschadigd is kun je voorzichtig blijven bewegen. Zoals rustig lopen en fietsen. Tijdens maximale belasting zal je een explosieve pijn voelen. Dit noemen we een eerstegraads spierscheuring. Als er 10 tot 50% van het weefsel beschadigd is spreken we van een tweedegraads spierscheuring.  Het oprekken voelt pijnlijk en de kracht in de spier neemt af. Een derdegraads spierscheuring geeft een felle pijn en soms hoor je zelfs een knappend geluid. De pijn neemt snel af simpelweg omdat de verbindingen gebroken zijn. Je zult snel een zwelling en een bloeduitstorting zien. Deze scheuring zal operatief verholpen worden.

Afhankelijk van de ernst wordt vier tot zes dagen absolute rust geadviseerd. Na 10 dagen, ook weer afhankelijk van de ernst kan de spier zachtjes gemasseerd worden. Voor een sneller herstel kunnen goede de oliën van doTERRA ingezet worden. Deze zorgen voor een sneller herstel van binnenuit. De AromaTouch massage kan altijd gegeven worden.

Spierscheur voeding bij bindweefselschade

Na een spierscheuring in welke gradatie dan ook is naast voldoende rust de voeding enorm belangrijk. Want er wordt weefsel opgebouwd en als je niet wil dat het altijd een zwakke plek blijft moet het weefsel goed zijn. In eerste instantie zal het lichaam de scheuren opvullen met bindweefsel. Bindweefsel is littekenweefsel. Het nadeel van bindweefsel is dat het slecht te doorbloeden is. En via het bloed gaan er juist voedingsstoffen naar het weefsel.

Om goed spiermateriaal aan te maken met goede crosslinks (sterke verbindingen) zijn een aantal eiwitten (aminozuren) belangrijk. De BCAA’s (Branched Chain Amino Acid) en zwavelhoudende aminozuren. de BCAA’s zijn: L-Leucine, L-Isoleucine en L-Valine. Deze zijn nodig voor een goede opbouw van nieuw spierweefsel. Om de goede crosslinks te vormen die zorgen voor stevig spierweefsel heb je vitamine C, ijzer en zink nodig. Magnesium zorgt voor het energie transport. Deze vitamines en mineralen kun je als supplement halen, maar zitten natuurlijk ook in goede voeding. Zwavelhoudende aminozuren zitten bijvoorbeeld in knoflook, prei en ui. Zink zit onder andere in vlees, noten, schaal en schelpdieren. Vitamine C zit met name in fruit en groente, vooral in koolsoorten, kiwi’s, bessen en aardbijen. Groene bladgroenten bevatte met name veel magnesium.

Spierscheur voeding, massage en essentiële olie

Zo zie je maar dat ook bij klachten aan de spieren een massage alleen niet voldoende is. Daarnaast is het verstandig te kijken naar de voeding omdat goede voeding ook voor goede spieropbouw zorgt. Bij de massage kan je de deepblue gebruiken, deze olie geeft een warm gevoel aan de huid.

Op dit artikel zijn de algemene voorwaarden van toepassing. De informatie in dit artikel is informatief van aard en niet bedoeld als persoonlijk medisch advies. Oerlogisch kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor: direct of indirect geleden schade die het gevolg zou kunnen zijn van het toepassen van de informatie en/of het wel of niet aanbieden van bepaalde informatie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.