Vakantie Macedonië voedingsadvies suppelemten en essentiële olie

Vakantie Macedonië, voeding, supplementen en essentiële olie

 

Vakantie Macedonië, een prachtig land. Als je gluten– en zuivelvrij wilt eten, dan moet je wel even zoeken. In de kleine restaurantjes is de menukeuze bepekt. Op het menu staan standaard: pizza, pasta, vis uit het meer en vlees van de gril. Doordat alles zo goedkoop is ging mijn puber natuurlijk helemaal los in de supermarkt. 2L Cola voor € 0,80 en eindeloze suiker-gluten broodjes. Weinig groenten, veel gluten, suiker en vlees. Mijn essentiële oliën van doTERRA kwamen hier goed van pas. Ze brachten een beetje rust in het gezin. Daarnaast had ik wat supplementen meegenomen als tegenhanger voor het minder gezonde eten.

Vakantie Macedonië voedingsadvies, supplementen en essentiële olie

Deze vakantie heb ik zonder nadenken geboekt. We wilden vliegen, weer eens wat anders dan Frankrijk en natuurlijk mocht het niet teveel kosten. Macedonië vakantie is goedkoop. Het hotel inclusief ontbijt, maar ook het leven daar. Je kan voor € 6,- per persoon uit eten. Ik dacht dat het wel los zou lopen, komt wel goed en we gaan het zien.

Vakantie Macedonië – voedingsadvies

De keus bij het ontbijt was niet zo groot en bestond voor een deel uit dingen die wij niet eten. Zoals zuivel en gluten. Gelukkig zijn er in een hotel altijd wel eieren bij het ontbijt, gekookt, gebakken of scrumbled. Vers fruit was er ook elke dag. De medewerkers van het hotel waren niet te beroerd om de gekochte watermeloen in stukjes te snijden. Zo aten we elke dag toch fruit. Af en toe een wit stokbroodje maakt ook niet uit, in feite zit daar niets in. Als je darmklachten hebt en je wilt graag brood eten, eet dan wit brood. Geen vezelrijk bruin brood dat irriteert alleen maar.

De hele dag door eten is niet goed, daarvan kan je insulineresistent worden en telkens als je gaat eten gaat je lichaam in de ontstekingsstand. Daarom gingen we niet altijd lunchen. De keus bij de restaurantjes was niet reuze. Bijna alles met gluten, zuivel, zoogdierenvlees en als groenten wat tomaat en komkommer met kaas eroverheen. Er was één restaurant waar ze ook echt Macedonisch eten verkochten, stoofpotjes met groenten en rundvlees. De kinderen mochten kiezen wat ze wilden, maar moesten ook met zijn drieën het stoofpotje opeten. Op deze manier kregen ze toch wat groenten binnen.

Vakantie Macedonië – supplementen

Voordat we gingen had ik intussen wel wat informatie over Macedonië vakantie ingewonnen. Wat ik vooral las dat mensen ziek worden van het meer van Ohrid. Wij zaten ook aan dat meer. Om te zorgen dat je lichaam geen last krijgt van de bacteriën in het meer of het andere eten is het belangrijk je darmen van te voren een beetje te helpen. Hiervoor heb ik een week van te voren iedereen dagelijks probiotica gegeven. Deze probiotica deed ik door onze eiwit shake.

Daarnaast had ik als supplementen onder andere magnesium en visolie meegenomen. Magnesium en visolie zie ik als een soort basissuppletie. Bij veel processen in het lichaam wordt magnesium gebruikt, vooral om te ontspannen. Op vakantie zou je ook moeten ontspannen, het mooie weer, een andere omgeving en niet werken. Door het andere eten krijg ik op vakantie vaak wel last van obstipatie. En dan biedt magnesium uitkomst. Daardoor kan je darm ontspannen.

De visolie is om te zorgen dat iedereen relaxed doet naar elkaar. Als je darmen geprikkeld zijn dan doe je als mens ook geprikkeld. Daarnaast is de visolie als compensatie voor het minder vis eten. Ook helpt visolie bij ontstekingen. De suikers, het zoogdieren vlees en de gluten zorgen onbedoeld voor kleine ontstekingsreacties. Dan helpt de visolie.

Vakantie Macedonië – essentiële oliën

De essentiële oliën van doTERRA hebben goed werk geleverd. Hieronder een lijstje van de oliën die ik heb gebruikt.

Wild Orange en OnGuard

Deze oliën deed ik samen in de diffuser. De Wild Orange mag alleen op de huid als je daarna 12 uur niet in de zon gaat. Dat was een beetje lastig te realiseren. De olie heeft super fijne eigenschappen: deze olie maakt je blij, ontspannen en bevordert de spijsvertering. De OnGuard zuivert de lucht. In een vreemd land wil je niet een vreemd virus oplopen daarom leek mij dat een goede olie in de diffuser.

Pepermunt

Doordat we op de heenweg om 4:20 vlogen en terug om 2:10 had ik de Pepermunt meegenomen tegen de hoofdpijn en vermoeidheid. Een druppel pepermunt op de slapen of achter de oren maakt je weer helemaal wakker en de hoofdpijn trekt weg. Zonder de Pepermunt zou ik die reisdagen toch minder goed zijn doorgekomen. Ook helpt de Pepermunt om af te koelen. Soms was het meer dan dertig graden, een druppel Pepermunt op de polsen is dan een fijne manier om af te koelen.

Breathe

Door de weeks drinken wij niet en in het weekend drinken we bij het eten twee glazen wijn. Op vakantie is het elke dag weekend. Daarnaast verkopen ze in Macedonië Rakija, hierin zit tussen de 40 en 60% alcohol. Hiervan nam manlief elke middag ook twee glaasjes. De breath moest puur mee tegen het snurken. In de tien nachten ben ik twee keer van snurken wakker geworden, dankzij de breath. Tegen de zingende Macedoniërs of lawaaiige pubers kon deze olie helaas niets uitrichten.

Lemon

De Lemon had ik vooral meegenomen om te zuiveren en te reinigen. Elke dag begon ik met een glas water met daarin een paar druppels Lemon. Een vreemd bed slaapt niet zo lekker als mijn eigen bed. Daarom deed ik voor het slapen gaan een druppel Lemon onder mijn voeten, hierdoor sliep ik beter door. Bij de kinderen werkt dit ook super.

Lavendel

Dan de Lavendel. Die hebben we op zoveel manieren gebruikt. Om rustig te worden voor het slapen gaan kregen alle kinderen een druppel hiervan onder de voeten. Ondanks al het goede smeren en opletten waren de meiden toch een beetje verbrand op de benen. Een beetje Lavendel op deze plekken en de volgende dag was de brand weg. Mijn man heeft last van zonne- of zonnebrand allergie. En nu weet ik wel dat een allergie begint bij de darmen. Op vakantie Macedonië was het niet haalbaar de darmen te verbeteren, dat doen we nu we thuis zijn. Toen hij na een paar dagen uitslag kreeg op zijn armen deed ik hier wat Lavendel op en de uitslag werd rustiger.

DigestZen

In eerste instantie had ik de DigestZen meegenomen om de spijsvertering te ondersteunen. Als we als avond eten toch een pizza hadden genomen, smeerde ik de DigestZen bij iedereen om de navel. Ook heeft de DigestZen geholpen tegen reisziekte. Doordat je bij een vliegtuig niet door de voorruit kan kijken, word ik misselijk. Mijn ogen zien niet wat mijn evenwichtsorgaan voelt. Door een druppel DigestZen achter mijn oren te doen, had ik hiervan geen last. Tot slot is het een wonderolie bij oorpijn. De navel staat in verbinding met je oren. Door het vele zwemmen in het zwembad had mijn zoon last van zijn oor. De oorpijn was totaal verdwenen na een paar dagen DigestZen rond de navel, een uurtje achter de diffuser met OnGuard , een glas water drinken met daarin Lemon en een druppel Lavendel achter het pijnlijke oor.

Een leuke bijkomstigheid was dat wij geen last hadden van muggen. Van andere gasten in het hotel hoorden we dat die flink gestoken waren gestoken. Een deel van de olie is insecten werend, daardoor gingen de muggen liever naar de buren.

Conclusie vakantie Macedonië

Met een beetje opletten kan je prima op vakantie in Macedonië. Een goede voorbereiding met probiotica is wel een aanrader. Afspraken maken met de kinderen over fruit en eieren eten bij het ontbijt is wel handig. Net als de groenten bij het avond eten. De supplementen zijn een goede aanvulling op het eten. En de essentiële oliën van doTERRA hebben ons goed geholpen op vakantie. De kinderen komen met alle kwaaltjes naar mij toe en hebben 100% vertrouwen dat ik het kan oplossen met voeding, supplementen en olie. Tot nu toe heb ik ze daarin nog niet teleurgesteld. Wil je ook een oplossing voor jouw klachten? Klik dan hier voor het maken van een afspraak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.