graves en hashimoto

Graves en Hashimoto voeding suppletie en essentiële olie

Om direct een afspraak te maken kan je:
bellen 06 21 20 14 15, WhatsApp-pen of mailen naar rosalie@oerlogisch.nl
Je kan ook een afspraak maken via boek een voedingsadvies of massage

 

Er zijn twee belangrijke schildklier auto-immuunziektes te noemen, Graves en Hashimoto. Bij Graves is er sprake van hyperthyreoïdie, een te snel werkende schildklier. En bij Hashimoto is er sprake van hypothyreoïdie, een te langzaam werkende schildklier.

Graves

De meest voorkomende oorzaak van hyperthyreoïdie is de ziekte van Graves (Basedow). Teveel schildklier hormoon, TSH, zorgt dat er teveel T3 en T4 aangemaakt wordt. Graves is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem en antistof aanmaakt die sterk lijkt op TSH. Deze antistof hecht zich aan de schildklier die daardoor overactief wordt.

Door de hoge productie van T3 en T4 neemt de basale stofwisseling toe waardoor iemand meer energie verbruikt, meer eetlust heeft en het warm heeft. Andere kenmerken zijn een gejaagde hartslag of hartkloppingen, trillende handen en warme vochtige handpalmen. Slapeloosheid en onrust kunnen bij de symptomen horen. Door de verhoogde oogdruk kunnen de ogen iets uit de kassen komen. De ziekte komt voor bij mensen met een erfelijke aanleg, in combinatie met omgevingsfactoren zoals een doorgemaakte infectie, stress, roken of andere auto-immuunziekte zoals diabetes type 1 of reumatoïde artritis.

Hashimoto

Hashimoto is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de schildklier aanvalt. Hierdoor raak hij ontstoken en gaat weefsel verloren. Bij Hashimoto kan de hals gezwollen zijn. Hypothyreoïdie is een veel komend gevolg van Hashimoto, maar dit hoeft niet. De schildklier kan ook overactief worden of vrijwel normaal functioneren. In het bloed is de ziekte te herkennen aan de anti-TPO en anti-Tg. Vaak speelt erfelijke belasting een rol en hij komt vaak voor met andere auto-immuunziektes zoals coeliakie en diabetes type 1.

Stress bij Graves en Hashimoto

Stress zorgt voor een verhoging van de cortisol waarden, en cortisol remt de schildklier hormonen. Een andere belangrijke oorzaak van stress is slaapgebrek en een belangrijke oorzaak van slaapgebrek is stress. Voldoende slaap hangt samen met gezonde schildklierwaarden. Een goede nachtrust is belangrijk voor meer dan alleen voor de schildklier. Voldoende slaap heeft onder andere een positief effect op: BMI, bloeddruk, tailleomvang, glucose spiegel en schildklierhormonen. Chronische stress speelt een belangrijke rol bij schildklieraandoeningen.

Als je stress hebt dan gaan de poortjes (tight juncions) in de darmen “open” om water en natrium binnen te laten. Deze stoffen zijn nodig bij een stress reactie. Het lichaam reageert op stress alsof het moet vechten of vluchten. Als de stress chronisch wordt, dan blijven de tight junctions open en komen er toxines binnen. Gluten zetten de tight juncions zelf open, de toxines geven een stress reactie, het immuunsysteem wordt actief. Zowel Graves als Hashimoto zijn auto-immuunziektes, hierbij is de meest voorkomende klacht moeheid. Dit is te verklaren door het constant actieve immuunsysteem. Darmherstel is zeker aan te raden bij Graves en Hashimoto.

Graves en Hashimoto voeding

Omdat het beiden auto-immuunziekten zijn is het raadzaam om granen en zoogdieren producten te mijden. Zoogdieren producten bevatten stoffen waartegen het lichaam antistoffen gaat produceren zoals Neu5GC. Granen zorgen ervoor dat de darmen open gaan waardoor er toxines in het bloed komen en het immuunsysteem actief wordt. Het beste kan je oer te eten, want in het oerdieet komen weinig granen en zuivel voor. De mate van zoogdierenvlees kan je altijd zelf bepalen, ik zou het beperken tot 1x per maand.

Hoe vaak je eet is ook belangrijk omdat je immuunsysteem actief wordt telkens als je eet. Daarom is het advies om niet meer dan 3x per dag te eten (maximaal 21 keer per week). Probeer 1x per week 18 uur tussen twee maaltijden in te laten zitten. 18 uur tussen de maaltijden noemen we intermitted fasten. Als je om 18:00 de laatste maaltijd neemt dan mag je de volgende dag om 12 uur alweer eten.

Gluten en Hashimoto

Mensen die lijden aan één auto-immuunziekte zoals diabetes type 1 of coeliakie lopen een verhoogd risico om een tweede auto-immuunziekte zoals Graves of Hashimoto te krijgen. Vooral Hashimoto en coeliakie komen vaak samen voor. Hiervoor zijn verschillende verklaringen mogelijk. Enerzijds kan het zijn dat door de aantasting van de darmwand bij coeliakie, een essentieel voedingsstof voor de schildklier zoals selenium verminderd wordt opgenomen. Anderzijds kan het zo zijn dat de antilichamen die betrokken zijn bij coeliakie ook inwerken op de schildklier. Voor mensen met Hashimoto is een glutenvrij dieet zeker aan te raden.

Graves en Hashimoto voeding, is schildklier voeding

In koolsoorten (spruitjes, boerenkool) zitten thiocyanaten , in soja zitten isoflavonen en in cassave het goïtrogene cyanide. Deze stoffen hebben een remmende werking van de schildklier wat jodiumdeficiëntie kan veroorzaken. Het koken en weken verwijdert het meeste van de goïtrogenen. Maar het bewerken van voedsel en raffinage zorgen juist dat het gehalte omhoog gaat. Bijvoorbeeld bij de bereiding van raapzaad wat in veel kant en klaar producten zit. Mijden van deze producten is niet per direct noodzakelijk, alles met mate. Te grote hoeveelheden rauwe kool is af te raden net als het veelvuldig eten van kant en klaar producten.

 1. Jodium kan je eten met vis, zeebanket, zeekraal, zeewier, schaal en schelpdieren, andere dierlijke producten, cranberry’s en aardbeien. Kelp is een goede jodium bron
 2. Selenium: paranoten, oesters, tonijn, zonnebloempitten, vlees en paddenstoelen
 3. Zink: noten, schaal en schelpdieren zoals garnalen en mosselen
 4. Vitamine A: lever, paling en wortels
 5. Vitamine D: de zon, vette vis (haring, zalm, makreel), vlees en eieren
 6. Tyrosine: eieren, vlees, avocado, noten en zaden

In gebieden die ver van de zee aflagen hadden de mensen vaak een jodium te kort. Deze mensen kon je herkennen aan een struma. Struma is een vorm van hypothyreoïdie, hierdoor kan er niet genoeg T4 en T3 gemaakt worden. Tegenwoordig zien we dit niet meer zo vaak omdat er jodium aan het zout en brood wordt toegevoegd. Een vegetarische of veganistische leefstijl, of bij het weren van voedingsmiddelen vanwege allergie (zoals brood) geeft een verhoogd risico op een te lage jodiuminname.

Suppletie bij Graves en Hashimoto

Jodium, selenium, zink, vitamine A, vitamine D en tyrosine zijn de belangrijkste mineralen, vitaminen en eiwitten voor de schildklier. Hiermee zijn het ook belangrijke supplementen bij Graves en Hashimoto.

Jodium bij Graves en Hashimoto

Gebrek aan dit element kan de oorzaak zijn van hypothyreoïdie. Voldoende jodium is cruciaal voor het aanmaken van voldoende schildklierhormoon. Suppletie is niet altijd aan te raden omdat teveel jodium de productie van het schildklierhormoon juist onderdrukt. Jodium suppletie bij Hashimoto is daarom geen goed idee. Bij Graves zou het onder nauwkeurige monitoring van de cliënt een bruikbaar supplement kunnen zijn om het schildklier hormoon te onderdrukken. Zwangere en zogende vrouwen hebben extra behoefte aan jodium voor een goede groei van de hersens van de foetus en baby.

Selenium

Selenium is bouwstof van een aantal belangrijke enzymen in ons lichaam. Zij kunnen niet goed functioneren zonder dit mineraal. Selenium enzymen zijn betrokken bij de omzetting van T4 naar T3.

Zink

Van Zink krijgen veel mensen te weinig binnen. Zink speelt een rol bij het functioneren van de schildklier, het zorgt voor een verbeterde efficiëntere omzetting van T3 naar T4.

Vitamine A (retinoïden)

De retinoïden beïnvloeden de jodiumhuishouding in de schildklier. Vitamine A gebrek versterkt schildklierproblemen en verergert schildklieraandoeningen die het gevolg zijn van een jodium gebrek.

Vitamine D

Vitamine D heeft een hormonale functie. De schildklier heeft receptoren voor vitamine D, wat betekent dat vitamine D invloed heeft op de werking van de schildklier. Cruciaal voor het immuunsysteem is vitamine D. Daarom is suppletie van vitamine D bij Graves of Hashimoto raadzaam.

Tyrosine

Het eiwit tyrosine vormt het skelet van het schildklierhormoon thyroxine. Ook is tyrosine de grondstof voor de aanmaak van dopamine, adrenaline en noradrenaline. Vooral dopamine is belangrijk voor de “drive”, de wil om dingen te ondernemen.

Suppletie voor de stress bij Graves en Hashimoto

Omdat chronische stress zo’n grote rol speelt bij Graves en Hashimoto is het belangrijk om hier een supplement voor te nemen. Het lichaam denkt dat we continu in gevaar zijn en hierdoor zijn mensen constant op hun hoede. Het supplement wat hiervoor gebruikt kan worden is GABA. GABA brengt de stress-as tot rust en wordt ingezet om beter te slapen, bij angststoornissen en nog een tal van andere klachten. Hiermee is voor mij GABA, naast de essentiële schildkliersupplementen een goed begin als je gaat werken aan Graves of Hashimoto klachten.

Beweging bij Graves en Hashimoto

Vooral in spierweefsel treden veranderingen op. Er vindt minder warmteontwikkeling (verbranding plaats), als gevolg van de lokale afname van T3 niveaus. Hierdoor worden snelle spiervezels vervangen door langzame waardoor samentrekkingen afnemen. Dit is een bezuiniging maatregel en deze wordt in stand gehouden als de calorie-inname toeneemt. Op deze manier kan de hoeveelheid lichaamsvet snel toenemen. Hierbij neemt de hoeveelheid wit vet toe. Beweging helpt, het is de manier om wit vet om te zetten in bruin vet. Dit omzetten gebeurd met het hormoon irisine en beweging zorgt voor de aanmaak van dit hormoon.

High intensity interval training heeft een goed effect op het irisine gehalte in de spieren, waardoor het witte vet kan worden omgezet in bruin vet. High intensity = 6x 1 minuut keihard fietsen met rustpauze van 1 minuut. Krachttraining leidt tot de toename van spiermassa, ten koste van vetmassa. Dit zorgt voor een stijging van het basaalmetabolisme en op veranderingen in de schildklierhormonen die wijzen op een efficiëntere schildklier.

Krachttraining leidt tot toename van de spiermassa ten koste van de vetmassa. Dit zorgt voor een stijging van het basaalmetabolisme en op veranderingen in de schildklierhormonen die wijzen of een efficiëntere HPT-as.

De rol van bruin vet

Met bruin vet kan je thermo reguleren, dat betekent je zelf warm maken als je het koud hebt en anders om. Bruin vet kan dit doen omdat het veel T3 receptoren heeft. Mensen met overgewicht hebben helaas vaak veel wit vet en weinig bruin vet. Wit vet zorgt voor ontstekingen en bruin vet niet. Als de hoeveelheid lichaamsvet toeneemt door teveel eten, begint het vet steeds meer leptine te produceren. Vervolgens registreert de hypothalamus dat er veel leptine is en dan prikkelt hij de schildklier om het metabolisme op te voeren. Wanneer je dan toch blijft door eten dan wordt de schildklier ongevoelig voor leptine (resistent). Dan wordt het metabolisme niet langer verhoogd, ondanks het grote aanbod van voedsel. Eigenlijk staat hier dat de hypothalamus reageert alsof iemand uitgehongerd is, terwijl die persoon te veel eet en te veel vet opslaat. Dit gaat via de HPT-as.

Essentiële oliën bij Graves en Hashimoto

Omdat er zoveel stress is, zou ik kiezen voor de Aroma Touch massage. Hierbij brengt de masseur met een lichte “touch” de oliën aan op de wervelkolom en het hoofd. De lichte aanraking zorgt voor de aanmaak van serotonine en oxytocine wat de stress-as tot rust brengt. De oliën ruiken zo lekker, daar word je ook rustig van.

Op dit artikel zijn de algemene voorwaarden van toepassing. De informatie in dit artikel is informatief van aard en niet bedoeld als persoonlijk medisch advies. Oerlogisch kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor: direct of indirect geleden schade die het gevolg zou kunnen zijn van het toepassen van de informatie en/of het wel of niet aanbieden van bepaalde informatie.

5 reacties op “Graves en Hashimoto voeding suppletie en essentiële olie

 1. Het is geen auto – imuum ziekte. Dit zou betekenen dat het lichaam zich zelf aanvalt. Dat bestaat niet. De natuur is en kan zo niet geregeld zijn.

  Brok van het probleem is de EBV, epstein-barr virus

  Deze valt in 4 fases het immuunsysteem aan. Het is een slapend virus en wordt actief bij triggers. Zoals stress en voeding.

  1. Beste Leo, Als het lichaam zichzelf niet meer herkent als eigen, valt het heus zichzelf aan. Natuurlijk heeft het lichaam allerlei mechanismen ter voorkoming, maar soms falen deze.

  2. Wie kan me zeggen wat ik dan t beste kan doen.binnenkort naar de internist.Torenhoge waarde volgens arts.Zit nu aan de strumazol.Ikheb veel hartkloppingen/warm/helaas weer aan t aankomen
   Moet je eigenlijk niet eerst alle waardes prikken van zink enzo,?

   Ik mail je even persoonlijk.

   Groet,
   Rosalie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.