apneu

Apneu voeding, supplementen en essentiële olie

Om direct een afspraak te maken kan je:
bellen 06 21 20 14 15, WhatsApp-pen of mailen naar rosalie@oerlogisch.nl
Je kan ook een afspraak maken via boek een voedingsadvies of massage

 

Apneu en jicht hebben deze met elkaar te maken? Waarin lijken ze op elkaar? Zou andere voeding de klachten kunnen verminderen? Daarvoor moeten we eerst weten wat apneu precies is.

Apneu

Het Griekse woord “Apnea” betekent letterlijk “zonder adem”. Wanneer je last hebt van apneu dan stokt je adem tijdelijk tijdens je slaap. Je adem stokt gedurende een paar seconden, maar het kan ook voorkomen dat je een paar minuten niet ademt.

Anders gezegd, apneu is een chronisch te kort aan zuurstof. Een chronisch te kort aan zuurstof geeft activatie van de sympathicus. Het sympathisch zenuwstelsel stimuleert de processen die met activiteit te maken hebben. Om te leven heb je zuurstof nodig en daarom zoekt je lichaam actief naar zuurstof. De sympathicus is actief bij acute stress (wegrennen voor een beer), maar ook als je gaat sporten. Als de sympathicus (chronisch) actief is dus terwijl je niet sport, vecht of vlucht, geeft dat klachten.

Om te begrijpen hoe je aan een chronisch te kort aan zuurstof komt, moeten we naar de weg kijken die de ingeademde lucht neemt. Hoe komt het dat de lucht niet in de longen komt om daar de zuurstof aan het bloed af te geven. Hierbij speelt de huig een belangrijke rol.

Apneu en de huig

Lucht die via de neus wordt ingeademd passeert eerst de neusholte voordat hij via de luchtpijp naar de longen gaat. De huig wordt ook wel uvula genoemd. Doordat de huigspier zo beweeglijk is, kan de huig de neusholte tijdens het slikken geheel afsluiten. Om te voorkomen dat voedsel en drank niet in de neusholte belanden waardoor je jezelf verslikt. Soms stelt een KNO arts voor de huig te verwijderen als remedie tegen snurken.

Ontspannen huig

Als de huig te ontspannen is zakt hij voor neusholte wat snurken veroorzaakt. Dit laatste gebeurd ook wanneer iemand teveel alcohol drinkt.

Gespannen huig

Een gespannen huig wordt veroorzaakt door een teveel aan urinezuur wat is opgeslagen in ons speeksel. Bij een gespannen huig, gaat het lichaam in een “freeze” stand in de nacht. Uit een onderbuik reflex om te zorgen dat er geen water in de longen komt gaat de huig voor de neusholte en dat veroorzaakt snurken.

Apneu en urinezuur

Urinezuur is een sympathicus hormoon. We worden er wakker en actief van. De hoogste hoeveelheid urinezuur hebben we rond 12:00 in de middag. Om te overleven moesten we actief zijn overdag als de dieren liggen te slapen zodat we op ze konden jagen. De laagste hoeveelheid urinezuur hebben we rond 4 uur in de ochtend. ’s Nachts wordt urinezuur opgeslagen in de synoviale gewrichten en in ons speeksel.

Urinezuur wordt gevormd bij de afbraak van purine. Purine komt vrij bij de afbraak van cellen in het lichaam. Adenosine is een purine uit het DNA, maar ook de ‘A’ in ATP (energie). Bij de afbraak van purine houdend voedsel zoals: vlees, (wit)bier en kaas wordt ook urinezuur geproduceerd. Maar deze hoeveelheid is maar voor een klein percentage verantwoordelijk de hoeveelheid urinezuur in het lichaam. Een teveel aan urinezuur activeert het immuunsysteem en zorgt voor ontstekingen. Een actief immuunsysteem heeft veel ATP (energie) nodig en zorgt hiermee voor een verhoogde afbraak van ATP om deze energie vrij te maken. Bij de afbraak van ATP komt adenosine vrij wat wordt afgebroken tot urinezuur.

Apneu en ATP (energie)

Voor alle processen in het lichaam is energie nodig. De energie wordt geleverd door ATP. Bij de splitsing van ATP (Adenosine-tri(3)-Fosfaat) in ADP (Adenosine-di(2)-Fosfaat komt er energie en 1P vrij. Deze energie gebruikt het lichaam om te bewegen en voor de organen.  Maar ATP is ook een ‘DAMP’ (Danger Associated Molecular Pattern) dat het immuunsysteem kan activeren, net als de urinezuur kristallen. Adenosine (de ‘A’ uit ATP) is een purine. Normaal wordt vrij adenosine omgezet tot ofwel ATP of afgebroken tot urinezuur.

Apneu en fructose

Vroeger konden we vanuit glucose vitamine C maken. Maar door een mutatie in de genen door het Herpes VI virus hebben we deze capaciteit verloren. Dit leverde een aantal voordelen op: er was meer glucose (energie) over voor de hersens waardoor deze konden groeien. En er was minder oxidatieve overbelasting. Bij het maken van vitamine C uit glucose ontstaan namelijk veel vrije radicalen.

Nu produceren we urinezuur uit fructose. Urinezuur is ook een goede antioxidant, net als vitamine C. Vroeger aten we fructose in de vorm van fruit. We zetten fructose om in glucose en op die manier wordt het als energie bron gebruikt. In fruit zit ook vitamine C en vitamine C zorgt voor de afvoer van urinezuur. Dus met het eten van fruit hielden we de urinezuur hoeveelheid in balans. Nu anno 2018 eten we te veel extra fructose. Deze overdadige inname van fructose leidt tot afbraak van ATP en daarbij komt adenosine vrij. Dit is een purine en die wordt afgebroken tot urinezuur.

Apneu de orthomoleculaire oplossing

Om urinezuur af te voeren is beweging noodzakelijk. Ook een hoge hoeveelheid vitamine C zorgt voor het goed afvoeren van urinezuur. Het eten van fruit voor de vitamine C is hierbij niet handig omdat daar ook fructose in zit. Omdat fructose voor extra aanmaak van urinezuur zorgt, is het raadzaam de inname hiervan te beperken. Vruchtensappen bevatten natuurlijk ook fructose, maar kersensap lijkt juist de uitscheiding van urinezuur te bevorderen.

Geen lucht bij apneu

Bij apneu kijk ik voor de olie keus naar de ademhaling en naar het te kort aan zuurstof. Je wil dat iemand meer lucht krijgt. Dit kan je ook anders bekijken. Geen lucht krijgen is soms letterlijk, omdat je werk, je gezin of je omgeving benauwd. Of je vindt het moeilijk om ruimte voor jezelf in te nemen waardoor je geen lucht krijgt. De longen staan ook voor verdriet, soms zit er achter de apneu een onverwerkt verdriet.

Volgens Frans medicinaal gebruik worden de volgende oliën ingezet bij de luchtwegen: wierook, sandelhout en cederhout. Deze oliën kan je in een diffuser doen en zo kunnen ze ondersteunen bij een goede nachtrust .

Apneu in relatie tot jicht

Wat beide gemeen hebben is het teveel aan urinezuur wat klachten veroorzaakt. Dit geldt ook voor carpaletunnelsyndroom en osteoporose. Hier kan je wat aan doen, de fructose inname beperken en bewegen. Als je beweegt (krachttraining, wandelen) worden de kristallen beter opgenomen in het warme bloed waarna ze via de nieren kunnen worden uitgescheiden. De inname van een hoge dosis vitamine C zorgt er ook voor dat urinezuur beter wordt afgevoerd.

Snurken mijn eigen oplossing

Intussen hebben we een heel ritueel wat voorkomt dat een van ons in de huiskamer gaat slapen door het snurken van mijn man. Voorlopig kunnen we er goed mee omgaan door te letten op voeding, met de oliën en het boksbitje. In de diffuser heb ik afwisselend een combinatie van oliën. De oliën die ik het meeste gebruik zijn: air, pepermunt en eucalyptus. Allemaal oliën waar de luchtwegen van open gaan. Slapen met een boks bitje in voorkomt dat zijn tong niet tegen zijn huig zakt die op zijn beurt weer voor de neusholte gaat. Tot slot liggen we tegen elkaar aan want knuffelen helpt tegen stress. Door stress wordt de sympathicus geactiveerd en hierdoor gaat de huig aanspannen wat leidt tot snurken. En ja, na een avond teveel alcohol of een paar dagen slecht eten slapen we gewoon apart. Want voeding die zijn darmen prikkelt zorgt voor opgezette slijmvliezen in het KNO gebied en dat lijdt óók tot snurken.

Op dit artikel zijn de algemene voorwaarden van toepassing. De informatie in dit artikel is informatief van aard en niet bedoeld als persoonlijk medisch advies. Oerlogisch kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor: direct of indirect geleden schade die het gevolg zou kunnen zijn van het toepassen van de informatie en/of het wel of niet aanbieden van bepaalde informatie.

Eén reactie op “Apneu voeding, supplementen en essentiële olie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.