glutenvrije recepten makkelijk toepasbaar in een gezin

Glutenvrije recepten die makkelijk toepasbaar zijn in een gezin

Om direct een afspraak te maken kan je:
bellen 06 21 20 14 15, WhatsApp-pen of mailen naar rosalie@oerlogisch.nl
Je kan ook een afspraak maken via boek een voedingsadvies of massage

 

Glutenvrije recepten die makkelijk toepasbaar zijn in een gezin

Alle recepten zijn berekend op 5 personen, twee ouders en drie kinderen. Het zijn allemaal glutenvrije recepten die makkelijk toepasbaar zijn in een gezin. Ik zorg er meestal voor dat het eten uit veel verschillende soorten eten bestaat. Salade, soep, groenten, vlees, vogel en/of vis. Daarbij doe ik ook vaak een gebakken of gekookt ei, net hoe het uitkomt.

In een week 100 verschillende soorten planten eten is een leuk experiment. Elke soort appel telt apart mee. In de salade kan veldsla maar ook andijvie dat zijn dan weer twee soorten planten. En als je dan elke dag een andere salade maakt en andere groenten eet met andere kruiden bij de kip, vis of vlees komt dat best goed. Onze hoogste score was 86 verschillende soorten planten in een week. Het experiment zorgde er wel voor dat ik gevarieerd ging koken. En in soep kunnen ook veel soorten planten.

De inspiratie voor mijn eten zijn de kookboeken Oergondisch genieten en Oersterk eten.

Avocado sla met tomaat en komkommer

De avocado maakt het heerlijk zoet. En voor de afwisseling of de extra planten kan je er wat veldsla bij doen.

Benodigdheden

Voor de sla: appel, ½ ui, 1 teen knoflook, wortel, lente ui, komkommer, zwarte bessen, venkel, Cherry tomaatjes, avocado en wat pijnboompitten.

Voor de dressing: ½ citroen, zout, peper, honing, olijfolie, verse peterselie.

Bereiding

Snij alle ingrediënten in stukjes zoals jij dat lekker vindt en doe het in een grote kom. Voor de dressing pers je de citroen uit, beetje zout, peper, peterselie en honing erbij en goed roeren. Tot slot de olijfolie. De verhouding citroen olijfolie is ongeveer 1:2. De pijnboompitten even bakken en dan erdoor doen.

Bietensla met zalm

Deze sla is echt super lekker. Voor de afwisseling en de extra planten kan je er ook wat rucola bij doen.

Benodigdheden

Voor de sla: appel, ½ ui, 1 teen knoflook, wortel, lente ui, rode biet, komkommer, 100 gram gerookte wilde zalm, zwarte bessen, venkel en verse peterselie. Eventueel een beetje Parmezaanse kaas.

Voor de dressing: ½ citroen, zout, peper, honing, olijfolie.

Bereiding

Snij alle ingrediënten in stukjes zoals jij dat lekker vindt en doe het in een grote kom. Voor de dressing pers je de citroen uit, beetje zout, peper, peterselie en honing erbij en goed roeren. Tot slot de olijfolie. De verhouding citroen olijfolie is ongeveer 1:2.

Eiwit shake met of zonder noten 

In principe ontbijten we niet. Al krijgt Wout nu hij puber is en wat extra eiwitten kan gebruiken wel elke ochtend een shake zonder noten. Dit is meer om te zorgen dat hij niet als eerste voedsel chips en snoep binnen krijgt. Bij deze shake gooi je alles in een blender, lekker makkelijk.

  • kokosmelk 1/2 blikje
  • aardbeien een stuk of 8
  • banaan
  • kiwi
  • 1 volle schep eiwit poeder met vanille smaak
  • 3 eetlepels gebroken lijnzaad voor de smaak en de stoelgang. Want de omega 3 die daar in zit kan je lichaam lastig opnemen
  • 1 zakje ongebrande noten
  • water naar smaak, te waterig is niet lekker is mijn ervaring

Als er noten in zitten, dan laat ik het even staan zodat ze iets zachter worden. Dan mixen en uitschenken.

Paprika soep

Deze soep is niet zo handig als je darmklachten hebt dan kan je beter de paprika’s even mijden.

Benodigdheden

1 bataat, 6 paprika’s, 2 uiten, 4 tenen knoflook, een stuk of wat grote wortelen, 2,5 liter groente bouillon, ½ blikje kokosmelk, een beetje boekweit meel, paprika poeder, kerrie en een beetje kurkuma.

Bereiding

Breng de bouillon met de wortels aan de kook. Bak intussen de bataat, paprika’s, ui en knoflook in een flinke klont grasroomboter. Voeg de kruiden toe en roerbak nog even door. Daarna voeg je 2 eetlepels boekweitmeel toe en wat kokende bouillon zodat het iets indikt. Dan doe je alles in de kokende bouillon en laat het nog 12 minuten doorkoken. Met de staafmixer er een gladde soep van maken en de kokosmelk erdoor doen. In het weekend doen we er een beetje geraspte kaas en wat tortilla chips in. Natuurlijk niet zo oer, maar wel lekker.

Spinazie taart met zalm

Benodigdheden

De oven voorverwarmen op 220°. Je hebt nodig: 500 gram spinazie, 1 bataat (zoete aardappel) in blokjes gesneden, 1 ui in ringen of blokjes, een teentje knoflook in kleine stukjes (niet persen want juist in dat schilletje zitten de goede stoffen van de knoflook), 200 gram gerookte wilde zalm in stukjes gesneden en wat pijnboompitten. Verder 2 pakken shär glutenvrij bladerdeeg (dat koop ik bij de Jumbo) wel zorgen dat ze ontdooid zijn. Verder heb je nodig 6 eieren en eventueel een zakje geraspte oude kaas. Zuivel is niet zo goed voor je, maar voor alles geldt met mate.

Bereiding

Spinazie kook ik 3 minuten je kan hem ook op het laatst mee wokken. Na het koken laten uitlekken in een vergiet en daarna snijden om het een beetje los te maken. Eerst de ui bakken zonder olie of boter daarna wat roomboter in de pan en de bataat bakken totdat hij bruin is. Als je denkt dat hij is verbrand, dan is hij juist gekaramelliseerd en super lekker. Knoflook en zalm erbij en dan bakken tot de zalm wittig is. Voor de smaak kan je er wat tijm overheen doen. Als de spinazie goed is uitgelekt doe je die ook erbij en bak je die nog even mee om het laatste vocht er een beetje uit te krijgen. De pijnboompitten even bakken en dan erdoor doen.

In een kom klop je de 6 eieren los en doet daar 2/3 van de geraspte kaas bij. Ik gebruik een bakblik voor de taart. Ik doe eerst een vel ovenpapier in het blik en daarop 1 vel bladerdeeg als bodem.  Op de bodem doe ik dan de inhoud van de pan (spinazie, bataat enz.) en daaroverheen voorzichtig het ei met de kaas. Het beste kan je het ei er een beetje door roeren. Dan het tweede plak bladerdeeg erop en het een beetje aanduwen zodat het ei erover heen gaat. Met een lepel verdeel je het ei over de bovenkant. En dan strooi je de rest van de kaas eroverheen. Het geheel moet ongeveer 25 minuten in de oven en is klaar als de kaas bruin is. Dan is het ei ook gestold.

Van alles wat op de donderdag

Op donderdag zijn we beide laat thuis, dan is uitgebreid koken een beetje een gedoe. Daarom eten we donderdag vaak simpel, maar lekker. Sla en soep voor de groenten. Daarbij een roerbak ei met wilde gerookte zalm en vaak gebakken ook wilde zalm voor de eiwitten en omega 3 vetzuren. Als toetje een stuk pure chocola meer dan 70% en die dan dopen in de kokosolie die naar kokos smaakt. Heerlijk!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.