Watervasten en immuunsysteem

Watervasten en immuunsysteem wat heeft dit met elkaar te maken?

Watervasten en immuunsysteem

Watervasten en immuunsysteem wat is dat en waarom zou je dat doen? Tijdens de eerste drie dagen van de kPNI opleiding (klinische Immuno Psycho Neurologie) hadden we les van Leo Pruimboom. Het huiswerk voor de volgende les was onder andere om jezelf te temperaturen, te watervasten en daarna weer te temperaturen. Deze waardes geven veel informatie over je immuunsysteem en dat was precies waar de drie dagen over gingen.

Immuunsysteem

Je immuunsysteem is je afweer. Het is een oud systeem en geprogrammeerd om ons te weren tegen verhongering, infectie, uitdroging, geweld of gevaar. Anno nu is de kans dat we verhongeren nihil, uitdrogen met zoveel water om ons heen kan bijna niet en gevaar van een loslopende leeuw kennen we niet. Nu bestaat het gevaar uit ons werk, gezin en hypotheek. Ons immuunsysteem reageert nog steeds op de huidige stress alsof er een leeuw is.

Vroeger als we honger hadden gingen we bewegen om eten te zoeken en we aten wanneer we eten hadden gevonden. Honger geeft een prikkel om te bewegen, maar nu met zoveel eten in de koelkast eten we teveel en te vaak. Met als gevolg veel mensen met diabetes en obesitas. Echt honger kennen we niet meer, terwijl af en toe honger helemaal zo slecht niet is. Want het lichaam is in staat om via andere systemen dan uit snelle koolhydraten, energie vrij te maken.

Als we een infectie hadden kregen we koorts en gingen in bed liggen om uit te zieken. Het immuunsysteem had genoeg energie om de temperatuur te verhogen (koorts). Nu nemen we paracetamol, werken door en klagen. Hierdoor wordt ons immuunsysteem hyperactief, want er was toch een infectie? De koorts wordt onderdrukt met paracetamol, het immuunsysteem blijft actief en de ziekte duurt langer.

Ons immuunsysteem is langer actief dan we eigenlijk zouden willen. Dat komt omdat het gevaar maar duurt en duurt. Want werkeloos ben je niet voor een half uur. Een langdurig actief immuunsysteem zorgt voor laaggradige ontstekingen. Oersterk heeft hier een mooie blog over geschreven waarin hij uitlegt hoe laaggradige ontstekingen de oorzaak zijn van veel ziektes.

Temperaturen

Je lichaamstemperatuur zegt veel over hoe het met je gaat. Normaal schommelt je lichaamstemperatuur rond de 36º. Als het immuunsysteem hyperactief is dan zal de temperatuur rond de 37º zijn en bij een temperatuur van rond de 35º is het immuunsysteem verminderd actief. Dit laatste is natuurlijk vervelend, want wat als er een cel gaat woekeren en het immuunsysteem zit op de bank in plaats van deze cel onschadelijk te maken?

Koorts krijg je alleen als er genoeg energie is. Want koorts is duur en kost veel energie, 1º koorts = 250kcal. Als er niet genoeg energie is, omdat er veel laaggradige ontstekingen zijn, zal er ook geen koorts komen. Bij een temperatuur boven de 38º overleven de meesten vervelende indringers niet. De koorts helpt het immuunsysteem. Zonder koorts duurt de ziekte langer.

Als huiswerk heb ik 24 uur lang om de twee uur mijn temperatuur gemeten. Een paar dagen later ben ik gaan watervasten. Vijf dagen na het watervasten heb ik weer 24 uur mijn temperatuur gemeten. De uitkomsten zijn verwerkt in een grafiek.

Watervasten

Wat is dat nu eigenlijk, watervasten? Dat is om 19:00 voor het laatst drinken en dan een nacht, een dag en nóg een nacht niet drinken. Ook geen komkommer of fruit en geen natte groenten. Pas de ochtend om 7:00 na twee nachten en één dag mag je weer drinken. Droog je dan uit? Nee. Ik had pas dorst rond 17:00 en als je dan tijdens het avond eten goed kauwt maak je veel speeksel aan waarmee je de dorst enigszins kan lessen. Je immuunsysteem gaat nu gebruikt worden waarvoor het bedoeld is, namelijk om het gevaar dorst te weren. Het zal op andere manieren de organen, spieren, pezen van vocht voorzien. Bewegen speelt hierbij een belangrijke rol, niet op zoek naar water maar om het water op locatie te krijgen. Je lichaam wordt gereset. Je kan het vergelijken met een koude douche tegen een tennisarm.

Watervasten en immuunsysteem conclusie

Voordat ik ging watervasten was mijn temperatuur overdag rond de 37º, wat zou kunnen wijzen op laaggradige ontstekingen. Ik ben ook al een tijd niet echt goed ziek geweest, hier heb ik echt geen tijd voor! Het watervasten viel mij mee, al vroeg ik mij de hele dag af of ik al dorst had. Wat niet echt bevorderlijk was. De dorst van 17:00 ging ook weer voorbij. Ik heb goed geslapen en de volgende ochtend had ik niet meteen behoefte om te drinken. Je voelt je wonderlijk goed na een dag watervasten. Na vijf dagen heb ik weer 24 uur mijn temperatuur elke twee uur gemeten. Nu was mijn temperatuur gemiddeld 0,5 tot 1,0 graden lager! Ik voel mij nog steeds heel goed en energiek. Ik denk dat het even goed was voor mijn immuunsysteem. De behoefte om vaker koud te douchen heb ik ook weer terug, net als de behoefte om meer te bewegen. Er is blijkbaar energie om te bewegen of kou te weerstaan en dat was precies waar het allemaal om ging. Energie voor het immuunsysteem zodat het kan doen wat het moet doen.

Op dit artikel zijn de algemene voorwaarden van toepassing. De informatie in dit artikel is informatief van aard en niet bedoeld als persoonlijk medisch advies. Oerlogisch kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor: direct of indirect geleden schade die het gevolg zou kunnen zijn van het toepassen van de informatie en/of het wel of niet aanbieden van bepaalde informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.