Puber voedingsadvies supplementen en essentiële olie

Puber voedingsadvies supplementen en essentiële olie

Om direct een afspraak te maken kan je:
bellen 06 21 20 14 15, WhatsApp-pen of mailen naar rosalie@oerlogisch.nl
Je kan ook een afspraak maken via boek een voedingsadvies of massage

 

Puber voedingsadvies supplementen en essentiële olie. Ik zal proberen uit te leggen welke supplementen en olie ik gebruik bij mijn puber.  Als orthomoleculair therapeut is een voedingsadvies voor een puber wel een opgave. Zijn eet patroon gaat tegen al principes in. Mijn puber eet het liefst de hele dag door en snoep, chips en friet. Toch functioneert hij prima.

Puber voedingsadvies supplementen en essentiële olie

Je ziet wel dat er zich veel afspeelt in dat lijf. Dat lijf is van 52cm in 14 jaar naar 185cm geschoten! Lang en slungelig waar de hormonen vanaf spatten.

En door die hormonen doen pubers wat ze doen en eten ze wat ze eten. Er ligt veel op de weegschaal en telkens is het de vraag wat is op dit moment belangrijk? Wat wil ik als moeder en hoe compenseer ik dat met wat hij wil als puber? De weegschaal is vol dus als ik er iets bij doe moet er aan mijn kant ook iets af. Sommige dingen wil ik helemaal niet op de weegschaal zoals roken en drinken. Daarom is het steeds zoeken naar de juiste balans.

Weegschaal

Zoals ik al zei is mijn puber een weegschaal. Ik wil daar dingen op hebben, maar hij heeft er ook van alles op liggen. Normaal ligt er van mijn kant op de weegschaal groenten eten, school en door de weeks niet later dan 22:00 thuis komen. Daarbij nog wat kleine dingetjes zoals om 22:30 naar bed, de beugel elastiekjes dragen en geen scherm mee naar boven als hij gaat slapen. Op dit moment gaat hij niet over en er komt nog een toets week aan. Dus wil ik dat hij tijd besteed aan school zodat hij alsnog over gaat. Als hij in zijn ogen heeeeeel veel tijd aan school moet besteden dan kan hij iets anders niet. Dus vorige week was hij standaard pas om 23:00 thuis door de weeks. Boos worden helpt niet hem straffen ook niet want dan gaat hij niet meer aan school werken. Op de dagen dat hij fatsoenlijk groenten eet doet hij zijn beugelelastiekjes niet in. Hierdoor heeft de beugel zo’n vertraging opgelopen dat we misschien volgend jaar weer uitgebreid moeten verzekeren. Daarom heeft hij van de orthodontist nu veren gekregen die kunnen niet uit. Probleem opgelost of niet?

Energie

Een puber maakt enorm veel hormonen aan ze komen bijna uit zijn oren. Dit kost veel energie. Puber zijn kost energie niet alleen de aanmaak van hormonen maar ook het sociale gebeuren wat in ontwikkeling is. Waar hij op de basisschool in een trainingsbroek en voetbal shirt naar school ging wil hij nu polo’s van dit merk en schoenen van dat merk. Hij is in een jaar tijd van een jongen een man geworden. Daar is veel energie voor nodig geweest en dan zijn snelle suikers toch wel het makkelijkste als energiebron. Als ik af en toe kijk hoeveel snoep papier er in de prullenbak ligt doe ik maar snel mijn ogen dicht.

Voedingsadvies en supplementen bij een puber

Ik als orthomoleculair therapeut krijg van zijn eetgewoonten wel een beetje stress. Waardoor ik dan weer jeuk op mijn hoofd krijg. Maar de puber heeft honger en hoe zorg ik nu dat hij zijn honger niet alleen stilt met snoep en chips. Zijn brood krijg ik altijd terug en een bentobox is aan mijn puber niet besteed. In de ochtend krijgt hij een eiwit shake zonder noten. Zo heeft hij al wat fruit en eiwitten binnen en daardoor een fatsoenlijke bodem om de dag te beginnen. Wat ook fijn is van de eiwit shake dat je daar probiotica door kan doen en glutamine zodat hij zijn darmen weer een beetje in orde maakt zonder dat hij dat merkt. Eiwitten zijn je bouwstoffen en hormonen bestaan natuurlijk ook uit eiwit. Verder is de regel dat hij elke avond groente eet. Afhankelijk van wat wij eten neemt hij een eetlepel of meer. Bar weinig natuurlijk, maar beter iets dan niets denk ik maar. Ik probeer natuurlijk op zo’n manier de groenten te verpakken dat hij het lekker vindt. De spinazie taart gaat er goed in, niet super oer, maar wel met veel groenten en glutenvrij.

Zelf koken

Een keer per week moet hij koken voor het gezin. Hij doet dan ook zelf de boodschappen. Elke week probeert hij wat anders te maken, al komen nu bepaalde dingen wel steeds terug. Het zelf koken heeft meerde goede kanten. Hij leert plannen omdat alles tegelijk klaar moet zijn. Daarbij leert hij groenten beter te waarderen omdat gebakken prei en ei best heel lekker ruiken. Zijn zussen vinden het altijd erg lekker wat hij kookt en dit geeft hem veel zelfvertrouwen. Pubers zijn vaak onzeker en daarom is dit natuurlijk een goede boost. Zelf heeft hij bedacht dat de boodschappen niet meer dan € 10,- mogen kosten en dat is soms best een uitdaging. Hierdoor leert hij wel omgaan met geld en de waarde daarvan kennen. Als hij straks uit huis gaat kan hij in ieder geval voor zichzelf zorgen. Ik vind het zelf koken alleen maar voordelen hebben.

Puber voedingsadvies geen chips en snoep

Als hij vroeg uit school is en honger heeft bakt hij een hamburger met ei en kaas en eet hier een wit bolletje bij. Ik wil liever dat hij een ei bakt zonder kaas vanwege de zuivel , maar dan komen we weer bij de weegschaal. Chips versus een gebakken ei. De hamburger is zoogdieren vlees, daarvan zou je niet teveel moeten eten gemiddeld eet hij twee hamburgers per week. Daar tegenover eten wij dan een keer extra per week gebakken zalm met knoflook ter compensatie.

In wit brood zit eigenlijk niets daarom heb ik liever een wit bolletje dan een bruine volkoren boterham vol gluten. Daarna eet hij nog wat snoep. Na het avond eten heeft hij standaard ook honger dan mag hij wel popcorn maken en een ei bakken. Dat weet hij en dat doet hij dan ook. Het lijkt er ook op dat een puber het aankan deze manier van eten met chips en snoep. Het gaat ook over. En zolang ik ook gezonde lekkere dingen aanbiedt en mijn regels wat betreft eten los kan laten is er niets aan de hand. Dan is er harmonie in huis.

Snoep

Wat wel belangrijk is om gewoon niet teveel snoep in huis te hebben. Wij hebben nooit frisdrank in huis omdat dit teveel verhoudingen in het lichaam verstoort. Hiervoor staat meer in mijn blog botontkalking door melk. Hetzelfde geldt voor chips. Hij krijgt zakgeld daarmee kan hij het wel kopen en als het op is dan is het op. Erover zeuren helpt niet, maar wat hartige alternatieven bieden helpt wel. En als ik denk dat het de spuigaten uitloopt dan zeg ik wel weer eens dat zijn snoep quota wel gehaald is deze week.

Supplementen bij een puber

In de ochtend krijgt hij bij zijn eiwit shake ook wat supplementen. Kinderen kunnen prima wennen aan “pillen”. Als het gewoon zo is dat ze die moeten nemen. Geen discussie en ook geen beloning. Sommige dingen moeten nu eenmaal. Net als water mee naar school in plaats van limonade.

Magnesium en visolie

Magnesium en visolie helpen bij een chagrijnig kind, maar ook bij een puber. Visolie pillen waarbij 4 stuks gelijk is aan 700mg EPA, een 400 mg magnesium. De visolie is belangrijk om mijn puber enigszins flexibel te houden, maar het helpt ook tegen de pukkels. De omega 3 uit de visolie helpt tegen ontstekingen en pukkels zijn ook ontstekingen. De magnesium krijgt hij omdat dit bij heel veel processen in het lichaam wordt gebruikt. Ook bij de aanmaak van alle hormonen. Aangezien hij de groene groenten waarin magnesium zit doorgaans niet eet, kan hij wel wat extra magnesium gebruiken.

Zink

Bij veel processen wordt het spoorelement Zink gebruikt. Zink is belangrijk voor het immuunsysteem en dat heeft wel wat te verduren bij een puber. Doordat zink vitamine A transporteert zorgt het onder andere voor een gezonde huid. De pukkelige puber kennen we allemaal de puber huid kan wel wat extra zink gebruiken. Ook speelt zink een rol in het onderhouden van een gezonde functie van de voorplantingsorganen en de vruchtbaarheid. Er komen hoge concentraties voor in sperma en in de prostaat. Ook is zink betrokken bij het onderhouden van de juiste en ideale hormoonspiegels. Kortom een goed supplement voor een puber!

Multivitaminen

Een multivitaminen pil is altijd goed. Dan krijgt de puber mineralen, spoorelementen en vitaminen binnen. En compenseer je een beetje het weinig eten van groenten.

Essentiële olie bij een puber

Door alle processen in het lijf en alles wat moet is een beetje rust in het hoofd wel fijn bij een puber. Rust in het gezin met olie is goed te doen.  De pepermunt helpt goed bij de concentratie als er geleerd moet worden. Dit doe ik in de diffuser of ik doe een druppel in zijn nek. De lavendel helpt ook bij de concentratie en zorgt voor wat balans. Citroen is reinigend en stemming verhogend. Dat komt goed van pas bij een puber.  Bij het slapen helpen de citroen en lavendel ook goed. Daarvan doe ik een druppel onder de voeten. De lavendel kan ook in de diffuser om een beetje rust te geven.

Ik gebruik de OnGuard voor de afweer zodat hij zich staande kan houden op school. Deze olie ondersteund het immuunsysteem en geeft daardoor wat weerbaarheid. De Slim & Sassy gebruik ik omdat deze de bloedsuiker spiegel reguleert. Van al dat snoepen wordt je insulineresistent en dan is deze olie wel handig. Daarbij helpt de olie ook bij angst en mijn puber heeft soms last van faalangst, wat dankzij deze olie minder is geworden.

Een puber is een fantastisch mens

Dit is hoe wij om gaan met onze puber. Telkens als ik denk waarom gebeurd er iets niet, dan moet ik kijken naar de weegschaal. Ik merk wel dat de eiwit shake , de supplementen en de essentiële olie van doTERRA veel goed doen bij mijn puber. Pubers zijn in wezen hele lieve en behulpzame mensen zolang de weegschaal in evenwicht is. Ze hebben ook heus humor en geloof het ook niet, ze zijn voor rede vatbaar. Ik zie het maar als een potje touwtrekken waarbij het touw soms meer op jouw helft is en soms meer aan de puber kant. Hij geeft het ook letterlijk aan dat als zijn band lek is en de sleutel van de andere fiets kwijt, dan is het teveel. Dan kan hij niet meer naar wiskunde bijles zijn hoofd is dan vol.

1 reactie op “Puber voedingsadvies supplementen en essentiële olie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.