Rosacea

Rosacea voeding, supplementen en essentiële olie

Om direct een afspraak te maken kan je:
bellen 06 21 20 14 15, WhatsApp-pen of mailen naar rosalie@oerlogisch.nl
Je kan ook een afspraak maken via boek een voedingsadvies of massage

 

Rosacea wordt omschreven als een chronische ontsteking van de huid. Deze komt vooral voor bij blanke vrouwen tussen de 30 en 50 jaar. Je ziet een vlekkerige roodheid die je kan weg drukken. Als oorzaak wordt genoemd: hete kruiden, alcohol, warmte, koude, zon, emoties en stress. Het reguliere advies is antibiotica.

Wat zou je kunnen bereiken met andere voeding, supplementen en essentiële olie? Daarvoor gaan we kijken waar de film van de rosacea begint.

Rosacea de orthomoleculaire aanpak ondersteunt met essentiële olie

De reguliere aanpak bij rosacea is antibiotica. Dit suggereert dat de boosdoener een bacterie is. Welke bacterie is dat dan? En hoe zouden we dat orthomoleculair aanpakken? Hiervoor moeten we de film van de cliënt met rosacea terug draaien. Als we het over bacteriën hebben, dan hebben we het over flora en dan begint de film bij de darmen.

Rosacea en flora

Een kind krijgt de flora mee van de moeder. Bij de geboorte via het geboorte kanaal en later tijdens de borstvoeding via de tepelhoven. Als een kind met een keizersnee wordt geboren krijgt het geen flora mee bij de geboorte. Maar als de flora van de moeder niet goed is, zal zij ook geen goede flora doorgeven aan haar kind. Dan kan een kind vaginaal worden geboren en heel lang borstvoeding krijgen en toch geen goede flora hebben.

Een goede flora beschermt tegen slechte bacteriën die bijvoorbeeld rosacea veroorzaken. Waar vinden we de bacterie die rosacea veroorzaakt nog meer?

Ontstoken ogen: Een ooglid ontsteking wordt veroorzaakt door dezelfde bacterie.

Bijholte ontsteking: Wordt ook door dezelfde bacterie veroorzaakt. Of ontsteking van de bovenste luchtwegen.

Vaak hadden mensen met rosacea als kind middenoor ontsteking.

Rosacea en een overgroei aan slechte bacteriën

Wat zijn nu de gevolgen van een slechte flora? Dat de slechte bacteriën de overhand krijgen. Dit noemen we ook wel  SIBO: Small Intestinal Bacterial Overgrowth.

Dit kan komen doordat de maagzuur productie te laag is. Hierdoor is de pH op de verschillende plekken in het maagdarmkanaal te hoog. En zijn niet de juiste bacteriën op de goede plek. De pancreassappen bevatten o.a. natriumbicarbonaat wat het zure eten naar een pH 7 à 8 brengt. Bicarbonaat helpt bij het zuur base evenwicht. Voor de aanmaak van maagzuur is zink nodig en vitamine B1. Fytinezuur (dat zit in brood) remt de opname van zink in het lichaam. Soms hebben mensen met rosacea een neiging tot depressie, dit komt door een te kort aan vitamine B12. Als de cellen van de maagwand te weinig zuur aanmaken, maken ze ook te weinig intrinsieke factor aan en deze is nodig om B12 op te kunnen nemen.

Rosacea en ROS

ROS = Reactive Oxygen Species dit zijn vrije radicalen die zijn ontstaan door oxidatieve stress door UV of hitte. Hierdoor groeien de vrije radicalen enorm wat kan resulteren in schade aan de huid. NAC = NAC is N acectyl cysteïne en deze jaagt op ROS net zoals  vitamine C.

Rosacea en filaggrine

Filaggrine is een eiwit in de huid. De belangrijkste functie is het vasthouden van water in de hoornlaag, het bovenste laagje van de huid. Als de hoornlaag uitdroogt gaat de huid schilferen en jeuken. Te weinig filaggrine is een risico factor voor rosacea.

Zink is een belangrijk mineraal voor een gezonde huid. Zink zorgt voor gezond haar, gezonde ogen en een gezonde huid als transporteur van vitamine A. Het is nodig bij de opbouw van eiwitten. Doordat zink een rol speelt bij de DNA synthese zorgt het voor de groei en vernieuwing van weefsel. Ook is zink belangrijk voor het immuunsysteem.

Rosacea en urinezuur

Urinezuur is een sympathicus hormoon. We worden er wakker en actief van. De hoogste hoeveelheid urinezuur hebben we rond 12:00 in de middag. Om te overleven moesten we actief zijn overdag als de dieren liggen te slapen zodat we op ze konden jagen. De laagste hoeveelheid urinezuur hebben we rond 4 uur in de ochtend. ’s Nachts wordt urinezuur opgeslagen in de synoviale gewrichten en in ons speeksel. Een teveel aan urinezuur kan jicht veroorzaken. Een teveel aan urinezuur zorgt voor extra ROS.

Rosacea en fructose

Vroeger konden we vanuit glucose vitamine C maken. Maar door een mutatie in de genen door het Herpes VI virus hebben we deze capaciteit verloren. Dit leverde een aantal voordelen op: er was meer glucose (energie) over voor de hersens waardoor deze konden groeien. En er was minder oxidatieve overbelasting. Bij het maken van vitamine C uit glucose ontstaan veel vrije radicalen. Nu wordt urinezuur geproduceerd uit fructose. Urinezuur is ook een goede antioxidant net als vitamine C. Vroeger aten we fructose in de vorm van fruit. Fructose wordt in het lichaam omgezet in glucose en op die manier gebruikt als energie bron. In fruit zit ook vitamine C en vitamine C zorgt voor de afvoer van urinezuur. Dus met het eten van fruit hielden we de urinezuur hoeveelheid in balans. Nu anno 2018 eten we te veel extra fructose.

Rosacea voeding

  1. Elke dag een avocado eten hierin zit persine dit is een precursor voor filaggrine
  2. Beperk de fructose inname zodat er minder urinezuur wordt geproduceerd
  3. Histamine rijke voeding zoals: kruiden, zuivel, zoogdiervlees, vis, tomaat, zuurkool, ananas, aardbei etc., kan een reactie geven

Rosacea supplementen

  1. Zink is een belangrijk supplement voor de maag en de huid
  2. De ontstekingen kunnen worden geremd met kurkuma en omega 3
  3. Vitamine A & D (levertraan) zorgen voor evenwicht. Teveel aan vitamine D verergert de rosacea en vitamine A is nodig voor een gezonde huid
  4.  Vitamine E heeft een positieve invloed op de huid
  5. Vitamine C omdat deze op ROS jaagt en zorgt voor de afvoer van urinezuur
  6. NAC haalt de roodheid en ontsteking uit de huid

Rosacea huidverzorging

  1. De huismijt manifesteert op dunne huid en veroorzaakt daar rosacea. Hier is simpel wat aan te doen: ramen open (vooral in de slaapkamer), goed stofzuigen (ook het matras) en de stofzak daarna weggooien
  2. Zon op de huid, maar wel met een petje op. Teveel zon is een risicofactor. UV licht beschadigd de huid en infrarood licht hersteld
  3. De verzorging aan de buitenkant is ook belangrijk! Een rosacea huid verdraagt slecht vetten. Lipiden vrije huidverzorging en Vitamine C is goed bij rosacea. Juiste Foundation/camouflage ook belangrijk, verkeerde foundation kan ook averecht werken

Rosacea en essentiële oliën

De oliën kunnen met een draagolie op de huid worden aangebracht. Wel is ieder mens anders en kan anders reageren. De rosacea huid kan erg gevoelig zijn.

Op dit artikel zijn de algemene voorwaarden van toepassing. De informatie in dit artikel is informatief van aard en niet bedoeld als persoonlijk medisch advies. Oerlogisch kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor: direct of indirect geleden schade die het gevolg zou kunnen zijn van het toepassen van de informatie en/of het wel of niet aanbieden van bepaalde informatie.

6 reacties op “Rosacea voeding, supplementen en essentiële olie

  1. Bedankt voor het duidelijke artikel. Ik mis de essentiele olien in het geheel. Welke zijn goed toepasbaar voor rosacea? En dan innemen of smeren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.