hoofdpijn magnesium en peppermunt olie als oplossing

Hoofdpijn of migraine en magensium

Om direct een afspraak te maken kan je:
bellen 06 21 20 14 15, WhatsApp-pen of mailen naar rosalie@oerlogisch.nl
Je kan ook een afspraak maken via boek een voedingsadvies of massage

 

Hoofdpijn en migraine zijn beide goed te behandelen met magnesium. Dit heeft er vooral mee te maken dat magnesium ontspant. Op allerlei gebieden in het lichaam. Direct zoals in de spieren. In de spieren zorgt calcium dat we de spieren kunnen aanspannen en magnesium dat we ze kunnen ontspannen. Maar ook indirect. Indirect omdat het een rol speelt bij de omzetting van tryptofaan in serotonine. En serotonine helpt ons om te ontspannen.

Hoofdpijn of migraine behandelen met magnesium 

Hoofdpijnen migraine kan je eigenlijk niet in een zin noemen. Het zijn namelijk twee verschillende processen, met dezelfde uitkomst pijn in het hoofd. Mijn moeder had vroeger vaak migraine en ik heb als moeder wel eens hoofdpijn. Bij migraine spreek je ook wel van een aanval, mensen voelen het aankomen. Dan moeten ze gaan liggen ergens waar het donker is omdat je meestal geen licht kan verdragen. Een aanval kan wel een paar dagen duren, waarbij je dan in bed ligt. Mijn moeder lag dan ook in bed met een emmer ernaast.

Mijn hoofdpijn is anders, gewoon een zeurderige pijn in mijn hoofd. Heel zelden blijf ik ervoor thuis. Alleen als ik een dag achter de computer moet zitten, want gewoon rondlopen en huishouden doen gaat prima.

Migraine

Het begin van de migraine is elektrische kortsluiting van de zenuwcellen achter in de hersenen. Door deze kortsluiting zien mensen soms letterlijk sterretjes. Daarna raken zenuwcellen elders in de hersenen geprikkeld waardoor deze een ontstekingsreactie in gang zetten. Het is met name het hersenvlies dat ontstoken is. De ontsteking zorgt door een opeenhoping van vocht en ontstekingsstofjes waardoor de bloedvaten verwijden. De ontsteking en de verwijding van de bloedvaten zorgen voor een hevig kloppende hoofdpijn waarbij vaak geen licht of geluid kan worden verdragen en misselijkheid optreedt. De pijn bevindt zich meestal aan één kant van het hoofd.

De concentratie serotonine speelt mogelijk een rol. Net als stokstofmonoxide (NO), een vaat verwijder. Als serotonine of stikstofmonoxide geremd worden, neemt de hoofdpijn af. Wat recent is ontdekt dat patiënten met migraine relatief vaak een open foramen ovale hebben. Dit is een aangeboren hart defect, waarbij de open verbinding tussen de boezems na de geboorte niet sluit. Tenslotte lijkt de gevoeligheid voor migraine ook genetisch bepaald te kunnen zijn. Hierbij spelen de genen op de chromosomen 1, 8 en 19 een rol. (Pathologie, Mark Zelman)

Hoofdpijn

Er zijn vele oorzaken voor het krijgen van hoofdpijn. Sommige mensen hebben weekend hoofdpijn. Door de week op het werk drinken ze veel koffie en in het weekend niet. Dit noem je een zogenaamde onttrekking hoofdpijn. Hoofdpijn na een avond te veel drinken noemen we een kater. Deze hoofdpijn ontstaat door een teveel van de giftige stof aceetaldehyde. Het lichaam breekt de stof zo snel mogelijk af. Maar als iemand teveel drinkt ontstaat er toch nog relatief veel van deze stof. Spanning hoofdpijn Is de hoofdpijn waar ik meestal last van heb. Werk, huishouden en kinderen geven spanning. Terwijl ik niet lig te piekeren krijg ik toch hoofdpijn. Ik heb altijd één dag per maand hoofdpijn. En elke maand denk ik weer “goh heb ik niet goed geslapen?” en elke maand is het gewoon het begin van mijn menstruatie cyclus. Dit is begonnen vanaf mijn 35e.

De vele toepassingen van magnesium

Magnesium is een fantastisch mineraal met vele toepassingen. Elk orgaan in ons lichaam heeft magnesium nodig om gezond te blijven. Het hart, de spieren en de nieren hebben met name magnesium nodig. De belangrijkste functie is wel bij de DNA synthese waar het enzymen activeert. Daarnaast ondersteunt magnesium de energietransport- en productie, de eiwitsynthese, het overbrengen van zenuwimpulsen, de ontspanning van spieren, hart en bloedvaten en de opbouw van botten en tanden. En speelt magnesium een belangrijke rol bij de regulatie van het gehalte calcium, koper, zink, kalium en vitamine D in ons lichaam.

 Ontspanning door magnesium

Magnesium zorgt met name voor de ontspanning. Spieren spannen zich aan door calcium en ontspannen met magnesium. Bij een te kort aan magnesium merk je dat vaak aan spierkrampen. Ook het trillen van het ooglid of spasmen horden bij een symptoom van magnesium te kort. Slapeloosheid, moeheid, PMS en hoofdpijn zijn ook klachten die te relateren zijn aan een magnesium te kort. Om in slaap te vallen is energie nodig, inslapen kost energie. Magnesium speelt een rol bij de energie transport en productie. Ook speelt het een rol bij de omzetting van tryptofaan naar serotonine. Serotonine heeft invloed op onze stemming, maar ook op onze slaap. Daarom heeft het slikken van magnesium ook baat bij mensen met PMS of depressie.

Een tekort aan magnesium

Een chronisch tekort aan magnesium kan ernstige gevolgen hebben. Denk hierbij aan een risico op hart en vaatziekten, diabetes type 2 en de ziekte van Alzheimer. Maar wat is nu de oorzaak van een magnesium te kort? Onze voeding bevat nog maar weinig magnesium door de bodemuitputting en kunstmatige bemesting. Daarnaast eten we veel bewerkte producten die geen magnesium bevatten. We eten en drinken we juist veel producten die zorgen voor een tekort krijgen aan magnesium, zoals suikerrijke voeding en frisdrank. Door het hoge gehalte fosfor in frisdrank, gaat het lichaam ter compensatie magnesium terugwinnen uit de botten met alle gevolgen van dien. Medicijnen zoals de pil zorgen ook voor een magnesium tekort.

Voeding die magnesium bevat

Met stip op nummer 1: pure chocola met minstens 70% cacao. Niet voor niets dat vrouwen tijdens de menstruatie extra behoefte hebben aan chocola. Dan zegt het lichaam eigenlijk dat je een magnesium te kort hebt. Avocado bevat ook veel magnesium en goede vetten. En noten zijn ook een bron van magnesium. En hoe lekker is een chocolade noten taart gezoet met avocado!

Magnesium als remedie tegen hoofdpijn of migraine

Dagelijks gebruik van 600 mg magnesium blijkt het optreden van migraineaanvallen te kunnen terugdringen. Magnesium kan zowel van invloed zijn op de vaatvernauwing als op het vrijzetten en de activiteit van serotonine. Dat is het resultaat van een goed opgezette (dubbelblind, placebo gecontroleerd, gerandomiseerd) studie door Dr. A. Peikert van de afdeling Neurologie en klinische Neuropsychologie aan de München-Harlachingkliniek.

Het onderzoek

Zeventig mensen die al meer dan twee jaar aan migraine leden kregen na een voorbereidingstijd van vier weken ofwel dagelijks 600 milligram magnesium (trimagnesiumdicitraat) ofwel een placebo. Na twaalf weken bleek het aantal migraine-aanvallen in de groep die magnesium had gekregen, gestaag afgenomen te zijn met in totaal 41,6%. In de placebogroep was de afname van het aantal aanvallen slechts 15,8%. Het totale aantal dagen met migraine was in de magnesiumgroep met 49% afgenomen, tegenover 21% in de groep die een placebo had gekregen. Wel klaagde een deel (18,6%) van de patiënten die magnesium hadden gekregen over diarree, en 4,7% over maagklachten. bron: nieuwsbrief Fit met Voeding De aanvallen in de magnesiumgroep waren ook minder zwaar en het medicijngebruik lager. Eerder onderzoek wees er al op dat migrainepatiënten minder magnesium in hun lichaam hebben dan anderen. bron: Ortho, 1997; Ortho Abstracts, 1996

Ervaring van een cliënt na mijn magnesium advies

Ik adviseerde een cliënt die al jaren lang last had van migraine om bij een aanval elk uur 400mg magnesium te nemen. Tot de migraine over was. Daarnaast adviseerde ik haar om dagelijks 400mg magnesium te nemen bij het opstaan. Dit had als resultaat dat deze cliënt geen hoofdpijn meer heeft. Voor haar ervaring klik hier

Essentiële olie 

De olie die het verlichting geeft bij hoofdpijn is de pepermunt. Doordat de pepermunt een positieve invloed heeft op het zenuwstelsel. Daarbij is pepermunt zuiverend en stimulerend voor de bewuste geest. Als ik hoofdpijn heb doe ik een druppel pepermunt op mijn vingertoppen en masseer daarmee mijn slapen. In no time is de hoofdpijn verdwenen. Zwangere of zogende vrouwen kunnen beter geen pepermunt gebruiken. De kans is groot en bewezen dat de borstvoeding terugloopt. Lavendel kan ook gebruikt worden tegen hoofdpijn met name door de ontspannende werking. Een zwangere of zogende vrouw met hoofdpijn zou ik adviseren om magnesium te nemen.

Op dit artikel zijn de algemene voorwaarden van toepassing. De informatie in dit artikel is informatief van aard en niet bedoeld als persoonlijk medisch advies. Oerlogisch kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor: direct of indirect geleden schade die het gevolg zou kunnen zijn van het toepassen van de informatie en/of het wel of niet aanbieden van bepaalde informatie.

3 reacties op “Hoofdpijn of migraine en magensium

    1. Bij migraine opkomst elk uur nemen tot het weg is. Wat ook helpt is een hypercapnia oefening:
      – Plaats pedaalemmerzakje van ong. 5-8 liter rond je mond en neus
      – Rustig in plastic zak ademen gedurende max. 2 minuten (zet bijvoorbeeld een timer)
      – Dit doe je max. 8x verspreid binnen hetzelfde uur ergens op de dag
      – 5 dagen per week
      – 2 weken per maand

      LET OP:
      Je kunt door deze oefening weer vruchtbaar worden ook al zit je in de menopauze!
      Doel van de hypercapnie oefening is dat het CO2 in het bloed stijgt. Er ontstaat verzuring,
      waardoor de weefsels alkaniseren. Per keer hypercapnie oefening daalt de pH-waarde in
      het bloed met 0,08. De weefsels zetten dan hun buffer vrij (carbon anhydrase). De
      hormetische werking is vijfvoudig.
      1. De prikkel beschermt tegen veranderingen in CO2 gehalte,
      2. maakt paniek resistent (paniek haalt de cognitieve capaciteit weg),
      3. beschermt tegen chronisch zuurstoftekort met name in lever, pancreas en longen,
      4. beschermt tegen inflammatie (ontstekingen) en
      5. beschermt tegen koude en hitte.
      In de hersenstam zitten hormetische regulatoren, waardoor je met hypercapnie
      oefeningen beter met stress en paniek kunt omgaan.
      Bij diabetes type I beschermt hypercapnie tegen oxidatie in de pancreas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.